Premijera baleta "Hazarski rečnik" 19. maja u Narodnom pozorištu

Balet “Hazarski rečnik”, po motivima romana Milorada Pavića, premijerno će biti izveden u Narodnom pozorištu, u subotu, 19. maja, a pet dana kasnije i u Madlenijanumu.

scena iz baleta

Istorija, legenda i imaginacija o obećanju hazarskog kagana da će preći u religiju onog mudraca koji njegov san najbolje protumači, u baletu postaje priča o lovcima na snove – njih sedam, u različitim pejzažima tragaju za svojim snovima, kradu tuđe i na kraju nestaju.

“Tako da su neka stanja, nekakvi novi pejzaži koje možemo da stvaramo jedino bliski toj knjizi. Postoji ritual ulaženja u san i vraćanja iz sna, u stvarnost. Kao neki pokret”, navodi koreograf Ronald Savković.

Muzika je kombinacija različitih žanrova.

“Balet je koncipiran vrlo strogo, u jednoj oštroj estetskoj formi koja zahteva i od plesača i od koreografije i malo dramaturške osnove da bude veoma precizna. Tako da je i muzika morala biti prilično efektivna u tom smislu”, navodi kompozitor Mioslav Bako.

“Hazarski rečnik” Milorada Pavića pozorišni život započeo je 2000. godine.

U poslednjih nekoliko decenija, Balet Narodnog pozorišta bavio se životom Bore Stankovića, filmskim scenarijom i pričom iz Drugog svetskog rata, i sada, prvi put jednim domaćim književnim delom.

plakat za balet Hazarski rečnik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s