Ljubav prema stripu Zrenjaninca odvela do Marvela

Mirko Čolak iz Zrenjanina je, verujući u sebe, ostvario svoj dečački san. Od malena je bio veliki ljubitelj stripa i je znao da će jednog dana biti uspešan strip crtač. Poseta jednom festivalu stripa u Hrvatskoj mu je otvorila vrata od američke izdavačke firme za stripove Marvel.

“U Makarskoj gde je bio veliki festival stripa bio je jedan Marvelov lovac na talente, gde je od 500 prisutnih radova, jednostavno izabrao mene. Kako kažu bio sam u pravo vreme na pravom mestu, s tim što ja volim da kažem da ja to nisam znao da radim ne bih bio ni na pravom mestu ni u pravom vremenu”, rekao je Mirko Čolak.

strip

Ravnoteža scenarija i crteža je najvažniji element strip umetnosti koje crtaču vizuelno objašnjavaju određene trenutke.

“Kada mi to pošalju to je u principu preslikan filmski scenario, gde mi je jasno opisano ko šta radi, ko šta govori itd, s tim što sa nekim piscem imaš potpunu slobodu da radiš, da se držiš osnovne fabule to je u redu, ali sve preko toga neko neće da dozvoli. Međutim sa nekim drugim piscima sa kojima momentalno radim imam potpunu slobodu, mogu da menjam šta hoću i šta mi padne na pamet, jedino je bitno da se ispoštuje osnovna priča, a sve drugo je manje bitno”, saopštio je Čolak.

Ljubav iz detinjstva prema stripu Mirko je preneo i na svog sina Luku, koji gaji ljubav prema crtanju i slikanju.

“Ljubav prema crtanju mi se javila kada sam imao 5 godina, i tada sam gledao crtaće i želeo da i ja crtam i posmatrao sam oca kako radi. Shvatio sam da imam talenta koji sam nasledio od oca i vremenom sam napredovao i sada pokušavam da dostignem nivo kao otac. Najviše bih voleo da kada odrastem crtam neke crtane koje sam gledao kao klinac, na primer Naruto ili neku animu, ili da pravim crteže i i ilustracije za neku igricu koju sam igrao kao klinac, i to bi bio vrhunac koji bih voleo da dostignem”, kazao je Luka.

Pored crtanja, Mirku je ukazano poverenje Marvela da slika i filmske plakate koji najavljuju nove ekranizovane priče o popularnim stripovima i superherojima. I dok nas oni navode da platimo bioskopsku ulaznicu u nadi da ćemo se prijatno iznenaditi, nostalgija nas vraća u vreme kada smo kao klinci sa nestrpljenjem iščekivali da se na kioscima pojavi novi broj našeg omiljenog stripa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s