Zombiji stižu u srpski film

U etno selu Amerić nadomak Mladenovca počelo je snimanje filma “Mališan” u režiji Danila Bećkovića, a po scenariju Dimitrija Vojnova. Ovaj kreativni tandem stoji iza hit filmova “Jesen samuraja” i “Mali Budo”, koji su punili bioskopske sale širom Srbije.

scena iz Mališana

Glavna uloga poverena je zvezdi evropskog filma, finskom glumcu Oni Tomili, poznatom po glavnoj ulozi sa Samjuelom L. Džeksonom u blokbasteru “Big Game” i kultnom ostvarenju Rare Exports” . Njegove roditelje igraju Katarina Žutić i Slaviša Čurović.

– Srećan sam što smo uspeli da za glavnu ulogu dobijemo glumca koga smo želeli – rekao je scenarista filma Dimitrije Vojnov na konferenciji za novinare održanoj u Centru za kulturu Mladenovac.

On je napomenuo da ekipa filma ovim ostvarenjem želi da se bavi aktuelnom temom otuđenja i uticaju savremene tehnologije i pitanjem da li više verujemo svojim očima ili vestima sa interneta.

– Imamo priliku da napravimo film kakav želimo na način kako to treba da se uradi – dodao je Vojnov.

Kratkometražni film “Mališan” prati 15-godišnjeg dečaka Peđu, koji tokom boravka u idiličnoj vikendici sa roditeljima i osmogodišnjom sestrom na internetu otkriva vest o epidemiji zombi-virusa.
 
Primećuje da se isto dešava i u njegovoj okolini. Ipak, on ne beži od opasne situacije već mu je prva reakcija da tu situaciju ovekoveči i objavi na društvenim mrežama. Zaokupljen virtuelnim svetom, ne zapaža da njegovi najbliži gube bitku s virusom, a ta zaokupljenost životom “na mreži” koštaće ga glave.

 

Najavio je da će ovo biti jedno višeslojno ostvarenje koje će biti, pre svega, zabavno, napeto, strašno i duhovito.

“Mališan” će trajati oko pet minuta i biće dostupan na svim medijskim platformama.

– Potrudićemo se da film prikažemo na različitim filmskim festivalima, a u bioskopima će biti prikazivan kao kratki film pre dugometražnih filmova slične tematike. Scenario je jednostavan, efektan i efikasan, baš onakav kakav kratki film treba da bude. U svega nekoliko minuta filma potpuno su prirodno sliveni horor, akcija, ali i komedija i satira na račun uticaja koji savremene tehnologije i sredstva komunikacije imaju na nas. Veoma mi je zanimljiv kontrapunkt između idilične atmosfere vikendice i apokalipse koja se upravo tu odvija – kazao je reditelj filma Danilo Bećković.

Producent filma Marko Paljić je napomenuo da se nada da će ovaj kratki film prerasti u dugometražno ostvarenje “Monte Zombi” u kome će Oni Tomila, takođe, igrati glavnu ulogu.

Glavni glumac je prvu reklamu snimio kada je imao samo pet godina, a da je tri godine kasnije snimio svoj prvi dugometražni film u Finskoj, a zatim je usledio “Big game” sa Samjuelom L. Džeksonom.

Kad je reč o muzici, reditelj je, kao i na drugim projektima, poverenje poklonio svom vernom saradniku Marku Konu, koji kaže:

– Komponovanje za ovaj film bio je pravi izazov. Ovog puta čućemo nešto novo, jedan novi muzički stil, koji možemo nazvati zombi pop.

– Ekipa filma je zaista odlična, a mesto na kome ćemo snimati je predivno, znatno drugačije od Finske i ja imam velika očekivanja od ovog ostvarenja – kazao je Oni Tomili.

Premijerno prikazivanje filma očekuje se u oktobru. Film su finansirali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Filmski centar Srbije uz podršku Centra za kulturu Mladenovac, a u partnerstvu sa kompanijama Honor i Granice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s