“Jezomor” na predstojećem Sajmu knjiga

Na predstojećem beogradskom Sajmu knjiga biće predstavljen novi naslov – “Jezomor – Portret tropstog slikara”, u izdanju Portalibrisa. Roman potpisuju Miloš Petković i Mladen Stanisavljević, dok je naslovnicu kjige radio Igor Krstić.

Jezomor - Portret troprstog slikara naslovnica

“Jezomor – Portret troprstog slikara”, roman Miloša Petkovića i mladog Mladena Stanisavljevića je jezovita, horor priča koja prati obogaljenog, troprstog slikara, njegov beg iz grada u ruralne krajeve i čudne, zastrašujuće događaje koji će pohoditi sela podno Suve planine na jugu Srbije.

“Kada je bio dečak, Isidor Ševarika nije govorio do četvrte godine. Tada ga je izlečila vračara pred vodeničnim točkom koji se okreće suprotno od kazaljke na satu – bajalicom. Ipak, nešto kasnije, Isidor je Kamenoj vodenici platio visoku cenu, izgubivši dva prsta na tom, za njega, sudbonosnom mestu.

Kao mladić, Isidor se bavi slikarstvom i radi kao ulični prodavac slika. Susret sa zavodljivom ženom i slikanje njenog akta nateraće ga da se, posle mnogo godina, vrati u mesto sopstvenih košmara.

Okružen grupom lokalaca, sa kojima se družio još za vreme bombardovanja, troprsti slikar uplešće se u klupko drevnog prokletstva neostvarene ljubavi i izdajstva za koje je i sam neraskidivo vezan.

Ubistva u maglovitim planinama, plač ikona, uznemirenost usamljenog, srebrnog vuka i zov rudnika mlečnobelih zidova znaci su da se Jezomor vratio, praćen čegrtanjem ukletih dukata.

Slikajući Jezomorov portret, slikar će proći put od smetenog bogalja do hrabrog ludaka, pitajući se sve vreme hoće li se na kraju ta slika naći na prodajnom štandu ili će njegova završiti na banderi, kraj starih, izlizanih čitulja.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s