Noviteti iz Portalibrisa pred publikom

Portalibris je na Sajmu knjiga predstavio nove naslove domaćih pisaca, specijalnom konferencijom u sali “Vasko Popa”, ali na žalost – pošto u Srbiji retko ko od pisaca može da živi samo od pisanja, većina njih nije mogla da prisustvuje ovoj promociji.

Portalibris na Sajmu 2018

Zato je urednica Portalibrisa Dubravka Dragović Šehović, govorila o knjigama autora koji nisu bili prisutni. Za fanove fantastike interesanta će biti “Loza Pelina: Rosa”, nastavak prošlogodišnjeg pobedničkog romana na konkrusu za neobjavljenu prvu knjigu fantastike, koje zajednički potpisuju Dragana Ćosić i Aleksandra Savić. U njihovom izmaštanem svetu, sa nekim novim bićima, ponovo se družimo sa poznatim likovima iz prvog dela (koji je imao u podnaslovu “Maglu”) ali sada se tu pojavljuju i novi junaci i novi zaplet. Već sada je rečeno da će biti i treći deo, a kako su još ranije autorke najavile one imaju ideju za itekako veliko “granjanje” njihove priče.

“Čudnovati događaji” Nebojše Petkovića su, takođe, novitet uz napomenu da se on ovde prilično odmakao od onoga što je pisao u svojoj trilogiji “Poslednji grad”. Ovo je palp-fikšn, sa nekoliko zanimljivih likova i tri priče koje se stapaju u jednu. Ima malo i krimića, nema klasičan hepi-end, i svakako predstavlja delo koje pokazuje da pred Petkovićem stoji sjajna književna karijera, smatra Dubravka Dragović Šehović.

Ivan Branković je žanrovskoj publici poznat po “Prometejevom dnevnku”, a na ovom sajmu se predstavlja knjigom “Čovek koji se rugao”. Ovo je, zapravo, specifična knjiga – pošto se Ivan bavi video-igrama, reč je o knjizi koja prati jedno novo ostvarenje na kojem on radi, i predstavlja zapravo uvod u samu igru. Rađena je dvojezično i predstavlja kratak ali dobar triler, smatra urednica Portalibrisa, koja je naglasila da Ivan piše “filmično”.

Ivan Branković je rekao da su ranije dela bili “Dosije X trileri” a da je ovo više “noar”. “Igra je point’end’klik avantura a sama knjiga je razvijena kao dnevnik glavnog junaka igre – slučaj koji se dešava pet godina pre radnje u samoj igri. “Ovde nema vanzemaljaca i fantastike”, objasnio je Ivan i napomenuo da će se igrači u igri suočiti sa paradoksalnim situacijama! Sama igra ima ozbiljnu priču koja je ispripovedana kroz “neozbiljno” okruženje, dok je u samoj knjizi “ozbiljna i priča i okruženje”.

Konačno, novitet iz Portalibrisa je i “Jezomor – Portret troprstog slikara”, koje zajednički potpisuju Miloš Petković i Mladen Stanisavljević. Ovo je već treći put da Petković radi na jednom delu sa još jednim piscem, a oni koji ga budu čitali videće da se ne oseća “ko je šta pisao”. Dosta lokalnih fantastičnih elemenata, dijalekatskog govora, u svakom slučaju dinamično delo!
“Knjiga je nastala tako što smo imali ideju, pre tri-četiri godine, da pišemo zajedno. Da pomešamo horor, fantastiku, dodamo lokalnu legendu… Imali smo jednu pauzu u radu, tako da smo aktivno ponovo počeli sa radom pre godinu dana”, ispričao je Mladen Stanisavljević.
Miloš Petković je pojasnio da je zbog njegove zauzetosti pisanje bilo prekinuto, a da lokalne legende koje ćete pročitati u knjizi – nema na internetu. “Kao lokal-patriote smo ih iskoristili”, napomenuo je on i dodao da roman ima horor elemente. Pošto je horor više Mladenov izbor, ovde se Miloš, kako sam kaže, više prilagodio njemu. Sudeći prema onome što Mladen kaže, Miloš se sasvim dobro snašao u ovom žanru. Da li će se njemu i vratiti, pokazaće vreme, ali Mladeno planira da definitivno ostane u ovom žanru, tako da se to sigurno zna kada je reč o njegovom prvencu koji se može očekivati u dogledno vreme.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s