Na Sajmu knjiga održana promocija sabranih dela Zorana Živkovića

Na Sajmu knjiga u Beogradu sinoć je održana promocija sabranih dela Zorana Živkovića. No, ako je neko očekivao da će se govoriti o svih 22 objavljenih dela dobitnika Svetske nagrade za fantastiku, to se nije desilo. Uz Zorana Živkvića bio je Dragoljub Kojčić, direktor Zavoda za udžbenike, koji objavljuju dela našeg pisca, koji je preveden na 20 jezika.

Zivkovic i sabrana dela

Dragoljub Kojčić je u svom izlaganju želeo da apostrofira koliko je značajan rad Zorana Živkovića i koliko je, zapravo, malo cenjen kod čitalačke publike. “Postoje tri čoveka koja su u književnosti bili i teoretičari i uspešni pisci – Horhe Luis Borhes, Milorad Pavić i Zoran Živković”, rekao je Kojčić, a potom i apostrofirao nešto što je i mnogim kritičarima promaklo: “Kod nas ima malo pisaca sa ovolikim brojem dela koji imaju dosledan opus. Uz svo poštovanje Ive Andrića, kakvu doslednost imaju ‘Gospođica’ i “Na Drini ćuprija’? Slično je i sa Crnjanskim. Srpska kulturna javnost je umela da žigoše Živkovića zbog jedne knjige – Enciklopedije naučne fantastike. A njemu je u više zemalja sveta objavljena sabrana dela. On je, zapravo, čista eterična književnost”, smatra Kojčić.

Uz napomenu da današnji pisac ne može da ignoriše ontološka saznanja i da su potrebna nova osećanja za realnost, ono što je naročito moderno kod Živkovića je konstrukcija fabule. “Otkuda onda tolika popularnost Živkovića u svetu – u konzervativnoj Saudijskoj Arabiji mu objavljuju sabrana dela! On je i pisac i, istovremeno, filozof”, zaključuje Dragoljub Kojčić.

Zoran Živković se vratio u 21. februar 1993. godine (tačno u 10.25) kada je bio na Kopaoniku u hotelu “Grand” i sedeo i čekao da dođe podne kada se otvara obližnja knjižara, kako bi kupio knjigu. No, uskoro je završio sa dva papira (uzetih sa recepcije) i pozajmljenom hemijskom. Pola sata kasnije nastale su prve rečenice njegovog prvog romana “Krug”, od kojih i ova priča počinje.

Potom je Živković ispričao trenutak kada je (2. novembra 2003. godine) saznao da je dobio Svetsku nagradu za fantastiku, a potom kako mu je 2010. godine u Italiji književnost zamalo došla glave – italijanski izdavač je organizovao 48-časovno druženje sa novinarima. Tokom tog vremena on je dao 27 intervjua, a to je rezultovalo sa čak 120 prikaza njegovih knjiga.

Konačno, iako je nedavno izjavio da je završio sa pisanjem, pokazao je dijagram njegovog američkog izdavača koji je, pored rasporeda kada će koja knjiga biti objavljena, predvideo i tri nova prozna dela! Šta će se događati dalje, Živković nije hteo da pogađa. Ipak, pročitao je jednu priču koju je u međuvremenu napisao. Očigledno, kada je reč o pisanoj reči, Živković i dalje nije dao svoju konačnu reč.

Zivkoviceva torba sa WorldCona

Zorana Živkovića, koji je na sajamsku promociju došao sa torbom sa WorldCon-a iz 2009. godine,  će žanrovska publika moći da vidi na predstojećem Beokonu, 3. novembra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s