Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Marvel na Netfliksu – kratak je put od ljubavi do mržnje (i opet ljubavi?)

Najnovija tribina Drutšva ljubitalja fantastike “Lazar Komarčić” bila je posvećena Netfliksovim serijama o Marvelovim junacima. Koliko je tu ostalo od početnog oduševljenja celim projektom, razgovarali su Pavle Knežević, Jelena Katić Živanovoić i Bojan Butković.

Marvel na Netflixu

Bojan Butković, u ulozi moderatora večeri, napomenuo je da je cela priča lepo krenula, ali da je onda usledio (neki bi rekli) očekivani pad. Pavle Knežević se na to nadovezao da će se govoriti “o usponima i padovima, a možda se održi i opelo”.

Razlog za iskazivanje takvog pesimizma je činjenica da su nedavno otkazane neke serije o čemu se, takođe govorilo.

Uz ocenu da je “Panišer” najbolji, zapravo su sve serije iz Marvela više bile “drama nego akcija”, te više predstavljaju studiju karaktera. Bilo je reči i o tome da same serije ne “gađaju” fanove stirpova, koji ima nalaze dosta zamerki, ali je tu bila izneta i teza da su zapravo uspešni delovi, kao u prvoj sezoni “Džesike Džons”, to što je njen kompletan lik bio prenet kako je osmišljen upravo u stripu.

U svakom slučaju od “Iron Fist-a” kreće pad, koji se nastavio i sa “Džesikom Džons”. Tu je bilo napomenuto da su zapravo serije “jake” onoliko koliko su “jaki” negativci, ali je to, zapravo, viđeno i na brojnim drugim projektima, pa ne predstavlja neku originalno slabost kod Marvela.

Ono što se primetno ponavlja, a što je istakla Jelena Katić Živanović, je da se glavni junaci u nekolicini serija bore protiv verzija samog sebe – da li je reč o istoj moći ili nečemu drugom, ali se primećuje “identičan kalup”.

Ako je “Panišer” ocenjen kao najbolja Marvelova serija, onda je “Luk Kejdž 2” najgora, bar za Pavla Kneževića koji joj je dao epitet: “čisto zlo, tu sve ne valja”!

Bilo je i dosta priče o otkazivanju “Iron Fist-a” i “Luka Kejdža”, pa je izneta teorija da je sve urađeno zbog najave startovanja Diznijevog servisa, gde će biti prikazivano sve što ova kuća ima, pa stoga Netfliks ne želi da im razvija ove projekte. No, ima i drugih ideja. Sam Dizni kreće sledeće godine, pa će onda neke stvari biti sigurno jasnije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s