Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Mračni genius loci svetova Stivena Kinga”

“Castle Rock” je tv-serija koja je bila tema tribine Društva ljubitleja fantastike “Lazar Komarčić”, a o njoj su govorili Pavle Knežević, Andrea Stojanović i Miljan Tanić.

Castle Rock u LK

Iako je fanovima Stivena Kinga odmah jasno da je reč o nečemu što ima veze sa delom/delima ovog pisca, ipak je reč o projektu koji nije lično “pisanije” samog Kinga, ali se tu pojavljuje toliko likova, mesta i ostalih detalja iz njegovih radova da će mnogi sigurno uživati u prepoznavanju svega ubačenog.

Kako je Miljan Tanić istakao do ovoga je došlo posle uspešne adaptacije “11.22.63” knjige, pa je tada dogovoreno između Kinga i Džej Džej Abramsa (obojica su izvršni producenti serije) da se stvori jedan “kingov svet”. No, ako je “11.22.63” okončan posle jedne sezone i predstavljao je zaokruženu adaptaciju same knjige (bez mnogo oduzimanja i dodavanja), ovde to nije slučaj. Biće i druge sezone!

Iako je ocenjeno da “Castle Rock” daleko više liči na Stivena Kinga nego brojne adaptacije njegovih dela (pa i onih u čijoj filmskoj realizaciji je i sam učestvovao), to ne znači da je serija ostavila isključujući oduševljavajući utisak.

“Radovala sam se najavi, gledala tizere, pratila vesti… Kada je serija krenula bila sam oduševljena, ali kako je napredovala bila je sve lošija, da bi kraj bio – katastrofa”, ocenjuje Andrea Stojanović i dodaje da nije baš sigurno kako bi sa serijom na kraj izašli ljudi koji su uspeli da ne pročitaju ili odgledaju išta od Kinga.

Za Pavla Kneževića, koji kaže da se nije “upecao” na to što je “sve povezano”, ova serija – horor sa dosta misterije, je jedna od dve najbolje ove godine. Što ne znači da je oduševljen krajem – nije, i smatra da nije bilo dovoljno autorskog integriteta da se završi na bolji način.

Likovi su dobro napisani, odnosi između njih funkcionišu, svi služe svojoj svrsi, mada je ocenjeno da “starija garda” bolje funkcioniše.

Pošto o samoj seriji nije moglo da se priča a da se ne otkrije o čemu se radi, ostaje samo da se kaže da li ona zaslužuje preporuku za gledanje – definitivno da! To su poručili učesnici tribine, tako da će sigurno videti da li će druga sezona da ostavi još pozitivniji utisak nego prva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s