ChibiCon 2019 – Drugi dan

Prva Sakurabanina konvencija u godini je Chibicon (poznat i kao mini Japanizam)!

Tema ovogodišnjeg Chibicona će biti „Aurora Borealis“, tj. polarna svetlost.

Konvencija će i ovog puta trajati tri dana, od 1. do 3. februara, a najavljuju se zanimljiva predavanja, tribine, kvizovi, takmičenja, žurke, prodajni sajam, izložbe i drugo.

Izdvajamo iz programa za drugi dan:

Bioskopska sala

17:00 – 18:00h – Predavanje: Fate/Grand Order

Fate/Grand Order, ili kratko FGO, u Japanu je jedna od najpopularnijih gacha igara za mobilne telefone, a server na engleskom jeziku zapadna publika je dobila još 2017. Potezna, strateška igra koja uključuje sopstvenu priču i elemente vizuelnih novela, originalnog medijuma po kome se Fate franšiza proslavila, stavlja vas u ulogu magusa, mastera pod sopstvenim imenom i omogućava da prizovete svoje omiljene servante iz svih klasa, ali i nekih novih. Prva sezona priče u potpunosti je objavljena, a dok čekamo izlazak 1.5 sezone, pregled mehanika igre i likova koje stari i novi obožavatelji Fate-a mogu da uvrste u svoju kolekciju napraviće dva iskusna igrača Fate/Grand Ordera.

20:30 – 22:00h – Projekcija: „Alita“ OVA

Pre nego što je Džejms Kameron odlučio da napravi svoju verziju filma, „Ganmu“ iliti „Battle Angel Alita“ je dobila svoju animiranu verziju u vidu dve OVA epizode iz 1993, koje prate radnju iz mange, sa malim izmenama. Pošto igrana verzija samo što nije stigla u bioskope, taman ćemo osvežiti pamćenje ne bismo li videli koja nam verzija bolje leži.

Mala sala

16:00 – 17:00h – Thunderbolt Fantasy-“Welcome to Puppet Hell!”

Za sve one koji vole i prate svet animea, Gen Urobuči je verovatno već dobro poznato ime-otac čuvenih animea kao što su „Puella Magi”, „Fate/Zero” i „Psycho-Pass”, a ne tako davne 2016. godine je došao na ideju da, uz pomoć produkcijske kuće “PILI International”, napravi seriju koja neće biti slična ničemu što je anime scena videla do tada. Na ovom predavanju ćemo vas upoznati sa jednim žanrom, jednim imenom, jednom vešto skrivenom kulturom, jednim unikatnim spojem nekoliko vrsta umetnosti i serijom koja svojom originalnošću osvaja svet iz godine u godinu.

17:30 – 18:30h – Alita – Geekovacha – Manga, anime i očekivanja od igranog filma

Battle Angel Alita, ili kako je zovu u Japanu Gunnm, je manga autora Jukitoa Kiširoa, koja je počela da izlazi 1990. godine. Džejms Kameron koji je veliki fan mange je otkupio prava za igrani film i o njemu priča već duže vreme… toliko da samo već i odustali od njega. Međutim, prošle godine je objavljen prvi trejler, a u februaru ove godine ćemo moći da pogledamo ceo film u bioskopima. Na ovoj tribini ćemo pričati o mangi, potom o OVA anime seriji, ali i o tome šta očekujemo od igranog filma.

19:00 – 20:00h – Anime kviz: „My Hero Academia“

Još jedan sadržaj koji se vraća na ovogodišnji Chibicon je anime kviz. Takmičari će se nadmetati u poznavanju jednog odabranog anime ili manga naslova. Tema za ovu godinu je „Boku no hero Academia“, tj. „My hero academia“, o kojem je bilo reči na predavanju na prošlogodišnjem Chibiconu. Pokažite nam koliko ste u međuvremenu naučili, ili ste već sve vreme znali.

Amerikana

14:30h – Turnir u video igri – „NARUTO STORM 4: Road to Boruto“

Termin odvojen za održavanje jednog od turnira u popualrnim video igrama iz Japana.

15:00h- Pokemon GO turnir

Ne samo da Pokemon Go nije umro, nego je stigla dugo očekivana mogućnost da se pokemoni igrača bore direktno, bez posredstva gym-ova. Pošto je borba igrača nešto bez čega se moderne pokemon igre ne mogu zamisliti, igrači su priželjkivali trenutak kada će se pvp postati deo igre od samog početka. Iako je pojednostavljen sistem borbe i pokemoni poseduju samo dve vrste napada, određene strategije su potrebne da bi se savladali protivnici, što pvp borbe razdvaja od rejdova ili jednostavnih borbi sa pokemonima u gym-ovima. Još jedna odlika koja čini stvari interesantnim je što postoje tri lige određene prema nivoima pokemona, tako da nije dovoljno koristiti jedino najjače pokemone, već se moraju prilagoditi i pokemoni manjih nivoa, a pošto su brojni legendarni pokemoni odavno deo igre, takmičari će morati dobro da razmisle o kombinacijama timova.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s