”Deseti decembar” zbirka kratkih priča Džordža Sondersa

Objavljena je jedna knjiga vrhunskog savremenog pisca kratkih priča, Džordža Sondersa, autora koji je našem čitalaštvu do sada bio gotovo potpuno nepoznat, ako se zanemari predstavljanje u časopisu Književna fantastika (4. i 5. broj) opširnim esejom pisca Nikole Petrovića i kratkom pričom „KomZaj“(CommComm), javlja Art-Anima.

Džordž Sonders - Deseti decembar

Sada su domaći čitaoci zahvaljujući Laguni, u prilici da se sa Sondersovom prozom upoznaju i kroz zbirku priča Deseti decembar koja po rečima kritičara važi za jednu od najvažnijih kolekcija kratke proze objavljenih u poslednjoj deceniji. Sa tom ocenom bi se bezuslovno složili i neki od Sondersovih kolega po peru, poput Džonatana Frenzena, Zejdi Smit, Dejva Egersa i Majkla Šejbona koji ga bez ustezanja nazivaju najboljim živim autorom kratkih priča.

U svojim uvrnutim, mračnim i jezivim delima, Sonders uspeva da na samo njemu svojstven način poveže elemente naučne fantastike, horora i komedije u oslikavanju stvarnosti koja sve češće nadilazi dela nadrealizma i satire.

Zbirku Deseti decembar čini deset priča, među kojima polovina može da se podvede pod čistu stvarnosnu prozu, dok druga polovina zastupljenih dela sadrži znatno opipljivije ili sasvim jasno prisutne elemente fantastike.

Najupečatljivija priča iz zbirke nesumnjivo je „Dnevnik o Semplika devojkama“, priča koja je nastajala punih deset godina. Pisana je u autentičnoj formi dnevničkih zapisa pripadnika srednje klase nezadovoljnog jer nije u stanju da svojoj kćerki obezbedi bogatiji, pomodan način života za kojim ona žudi.

Priča „Dom“ nominovana za nagradu „Brem Stoker“ 2013. godine, govori o povratniku iz jednog od američkih ratova koji nastoji da se prilagodi uobičajenom životu. Tragovi fantastike u ovom delu su rezultat vrlo interesantne Sondersove tehnike kojom nastoji da prikaže dezorijentisanost bivšeg vojnika.

„Beg iz Paukove Glave“ je naučnofantastična priča smeštena u futurističku zatvorenu ustanovu u kojoj se nad kriminalcima vrše farmaceutski eksperimenti.

„Opomena“ je priča u formi pisma, u kojoj se zaposlenima skreće pažnja da posao u sobi broj 6 mora biti obavljen sa entuzijazmom bez obzira na to koliko je neprijatan i u suprotnosti sa njihovim moralnim shvatanjima.

„Moj viteški fijasko“ je pomalo derivativna storija iz Sondersovog ciklusa mračnih priča o Americi u kojoj prikazuje uvrnutu viziju buduće, neizbežne distopije tematskih parkova i tržnih centara okruženih, ali i ispunjenih, nasiljem i apsurdom neizbežnog korporativnog licemerja. Glavni protagonista se nesrećno nalazi u pogrešno vreme na pogrešnom mestu, dvoumeći se da li da donese ispravnu odluku i time povredi sve oko sebe ili da zanemari savest radi boljeg statusa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s