Nova knjiga Ilije Bakića ”Četiri reke izviru u raju”

U izdanju zrenjaninske Agore, upravo je objavljena nova knjiga Ilije Bakića, Četiri reke izviru u raju i ine plovidbe, javlja “Art-Anima.  Reč je o knjizi duhovnih avantura čiju razgranatu strukturu oblikuju tri novele „Prahovi ma čiji“, „Vetar ne nosi ničije glasove“ i „Četiri reke izviru u raju“.

Četiri reke izviru u raju

Junaci ovih pripovesti pojavljuju se u različitim pseudoistorijskim vremenima noseći teret sopstvenih životnih priča, a za svaku od njih vezuje se snažan simbol sudbinskog lutanja – Plovidba.

Fluidnost i višeslojnost ove tri novele dodatno oblikuju bogat pripovedački stil i prodor fantastike kakvu Ilija Bakić i u ranijim delima poetički oblikuje u sasvim autentičnom ključu, koji prevazilazi domene žanrovske književnosti i postaje uzbudljiv putopis neizrecivog.

Ilija Bakić (1960) savremeni je pesnik, prozni pisac i esejista, koji je značajnu afirmaciju ostvario na polju književne fantastike. Autor je leksikona 101 lice fantastike – kompilacije tekstova iz ovog žanrovskog domena, a njegova dela su zastupljena i u brojnim antologijama srpske i jugoslovenske fantastike.

Za zbirku naučnofantastičnih priča U odvajanju, Bakić je 2010. godine dobio nagradu Društva  književnika Vojvodine, a 2017. godine je dobio priznanje Festivala „Art-Anima“ za doprinos popularizaciji fantastične književnosti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s