Reizdanje knjige “Groblje kućnih ljubimaca”

Vulkan izdavaštvo uskoro će objaviti reizdanje čuvenog romana Groblje kućnih ljubimaca nastalog iz pera najpoznatijeg pisca horora Stivena Kinga. Zasnovan na originalnom romanu, ljubitelji ovog žanra moći će od 11. aprila da pogledaju i istoimeni film (Pet Sematary) u bioskopima širom zemlje.

Groblje-kucnih-ljubimaca

Roman Groblje kućnih ljubimaca prati život bračnog para Krid nakon što su se sa dvoje male dece preselili iz Bostona u prelepu kuću u ruralnom Mejnu. U novom okruženju sve je bajkovito, čak previše dobro da bi bilo istinito. Međutim, zlokobna tajna koja vreba nadomak kuće vrlo brzo će se poigrati s naizgled savršenom porodičnom idilom. Kad se dogodi tragedija, Luis Krid će se obratiti za pomoć svom neobičnom komšiji. Ni ne sluti da će tim postupkom izazvati lančanu reakciju opasnih događaja koji sa sobom nose neshvatljivo zlo i zastrašujuće posledice.

Od svog prvog pojavljivanja davne 1983. godine, roman Groblje kućnih ljubimaca, stekao je toliku slavu da ga s razlogom nazivamo kultnim. Koliki je uticaj imao na popularnu kulturu govori podatak da su se motivi iz romana koristili u muzici, kao i u crtanim serijama.

Prvi istoimeni film pojavio se 1989. godine i dodatno je doprineo popularnosti romana. Iako su Kingove knjige poznate kao izuzetno mračne, Groblje kućnih ljubimaca prevazilazi sve ostale. Borba dobra i zla ne postoji, kao ni srećan kraj. Samo tama i zlo.

Kroz ceo roman prepliću se motivi zombija, groblja, demona i zle kobi. Glavni junak bori se protiv nečega što nema lice ni konkretan oblik, ali je uvek prisutno. Iskonsko zlo do kraja ostaje u domenu nepoznatog kao i sudbina junaka, a srž priče upravo je ljudska nemogućnost da prihvati smrt i gubitak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s