Počelo snimanje nove ekranizacije Herbertove „Dine“

Već neko vreme internetom kruži šala da na celom svetu ne postoji više niko ko nije uključen u snimanje nove ekranizacije Herbertove „Dine”.

Dina

 

Iznenađujuće mnogo poznatih imena učestvuje u ovom projektu, a lista se još uvek proširuje.  Režija je poverena kanadskom reditelju Denisu Vilnevu poznatom po stilu ne sasvim tipičnom za Holivud – što se videlo u vizuelno raskošnom i sporom “Blejd Raneru 2049“ (2017) i relativno cerebralnoj naučnofantastičnoj drami “Dolazak” (2016). Scenario je poveren Eriku Rotu koji je između ostalog pisao scenario za “Foresta Gampa”, “Minhen” i “Insajdera”.

Ni imena zvezda koje će se pojaviti ispred kamere nisu ništa manje impresivna. Ulogu glavnog lika Pola, naslednika porodice Atreida dobio je mladi Timoti Šalame koji se proslavio sjajnom ulogom ljubavnoj drami u “Zovi me tvojim imenom”. Zanimljivo je da Šalame ima isto godina koliko je imao i Kajl Maklahan kada je debitovao u Linčovoj adaptaciji “Dine”.


Timoti Šalame

 

Polovog oca Vojvodu Letoa igraće Oskar Isak koji je već učestvovao u naučnofantastičnom spektaklu sličnog kalibra tumačeći jednu od glavnih uloga u “Zvezdanim ratovima”. Letoovu nevenčanu suprugu, i Polovu majku Lejdi Džesiku koja sina obučava misterijama reda Bene Geserit igraće Rebeka Ferguson. Džoš Brolin će tumačiti jednog od Polovih mentora, Gurnija Haleka, Haviar Bardem će biti vođa Slobodnjaka Stilgar, Šarlota Rempling je careva istinozborka Helen Mohijam, Dejv Bautista (poznat po ulozi Draksa iz “Čuvara galaksije”) biće Zver Raban, a Diznijeva zvezda Zendaja glumiće Polovu ljubav, Čani.

Jedan od kontroverznijih kasting izbora je i Džejson Momoa kome je na veliko iznenađenje Herbertovih fanova poverena uloga Dankana Ajdahoa. Pitanje je kako će se mišićavi Kal Drogo iz “Igre prestola”, poznat po ne baš naročito intelektualnim ulogama, snaći u tumačenju pametnog mačevaoca i stratega, i jednog od najvernijih ratnika porodice Atreida.

Glavnog negativca Barona Harkonena kog je u Linčovoj verziji igrao Kenet Makmilan, ovaj put će tumačiti Stelan Skarsgard (“Osvetnici”, “Melanholija”), a još uvek se ne zna se ko će dobiti ulogu njegovog sestrića, kog je u 1984. glumio mladi Sting, tad na vrhuncu popularnosti.

Snimanje je zvanično počelo ovog aprila, na lokacijama u Budimpešti i u Jordanu, a premijera je zakazana za 20. novembar 2020. godine. Vilenev je priču iz prve knjige podelio u dva filma, s namerom da po potrebi sagu proširi novim nastavcima:

– Većina glavnih ideja u “Zvezdanim ratovima” došle su iz “Dine”, tako da će ovaj projekat zaista biti izazov – rekao je povodom početka snimanja. – Moja želja je da napravimo “Zvezdane ratove” kakve nikad nisam video. Na neki način, ovo će biti “Zvezdani ratovi” za odrasle. Videćemo.

Herbert je napisao šest romana iz naučnofantastične serije, sa “Peščanom planetom” koja je izašla prva 1965. Posle autorove smrti, njegov sin Brajan Herbert je zajedno sa autorom Kevinom Dž. Andersonom napisao čak 26 nastavaka, doduše daleko slabijeg kvaliteta. Prvih šest knjiga sage o porodicama koje se bore oko toga ko će kontrolisati “začin” (supstancu koja omogućava intergalaktička putovanja) važe za najprodavaniju seriju knjiga naučne fantastike, i poslovično se visoko kotira na listama knjiga sa najbolje i najdetaljnije osmišljenim fiktivnim svetovima.

scena iz Dine

Saga o Dini prvi put je ekranizovana 1984. godine, u neobičnom filmu Dejvida Linča koji je u međuvremenu stekao kultni status, mada ga je reditelj smatrao katastrofalnim neuspehom. Jedan od najvećih problema ove produkcije bio je nerazrešen konflikt sa studijom koji se završio nezgrapno skraćenom verzijom filma kojom niko na kraju nije bio zadovoljan.

Ekranizacija koju je početkom 21.veka producirao kanal Sajfaj bila je daleko vernija Herbertovoj knjizi pošto je u šest televizijskih filmova bilo dovoljno prostora da se pokrije većina priče. S druge strane, sa relativno skromnim budžetom, bar u odnosu na Linčovu “Dinu”, produkcija je bila mnogo više kamerna, i prvenstveno fokusirana na međuljudske odnose i glumačke kreacije, među kojima su briljirali Džejms Mekavoj, Alek Njumen i Suzan Sarandon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s