Dr Dejan Ognjanović danas drži predavanje o italijanskom horor filmu

Dr Dejan Ognjanović održaće danas predavanje o italijanskom horor filmu. Predavanje pod nazivom “Duboko crveno: Italijanski horor film” održaće se od 17.30 u EU info centru (Kralja Milana 7, Beograd).

NAPOMENA: Ulaz je slobodan, ali zbog organizacionih razloga, potrebno je da svoje prisustvo potvrdite na e-mail info@euinfo.rs.

Duboko crveno - poster

Italijanski horor film pruža dah svežine za ljubitelje ovog žanra sposobne da pojme i prihvate nešto značajno različito od paradigme američkog horora koja dominira svuda (bioskopi, televizija, strip).

Italija, za razliku od većine zapadnoevropskih zemalja, nema pomena vrednu tradiciju fantastičnog filma sve do sredine 1950-ih, kada počinje veliki bum, prvo preko filmova velikih inovatora, Marija Bave i Rikarda Frede, a zatim, tokom 1970-ih u delima njihovih naslednika, a pre svega slavnog Darija Arđenta.

U njihovim delima gradi se čarolija zasnovana na logici sna (košmara), a izrazitim audio-vizuelnim zahvatima nastaje mračna i morbidna poezija na filmu koja je očaravala brojne filmofile, uključujući Martina Skorsezea i Kventina Tarantina.

U ovom predavanju ukazaće se na kamene temeljce italijanskog horora, i na njihove temeljne tematske i stilske odlike, ali biće skrenuta pažnja i na manje poznate naslove i nepravedno zapostavljene autore.

Predavanje će biti ilustrovano insertima iz filmova.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s