Čarli Adlar je "završio sa zombijima"

Posle 15 godina rada na čuvenom serijalu, Čarli Adlar želi da počne neku novu etapu u životu – bez zombija. Crtač čuvenih stripova “Okružen mrtvima” (The Walking Dead) kaže da je nakon iznenadnog kraja tog serijala zauvek završio druženje sa zombijima.

Čarli Adler

Čarli Adlar je 15 godina crtao Okružen mrtvima – strip prodavan u milionskim tiražima, što je dovelo i do poznate televizijske serije. Za to je osvojio brojne nagrade, među kojima je i poziv od Marvela da crta za njih, ali Adler planira da završi taj zombi deo njegovog života.

“Želim da radim druge stvari, da dokažem svestranost”, ističe on.

“Ljudi misle da ako 15 godina crtate zombije onda želite to i da nastavite”.

Ljubitelji su bili šokirani kada se serijal – koji prati preživele nakon zombi virusa – prošlog meseca odjednom završio. Ipak, Adlar ističe da je to četiri godine planirano, nakon što su on i autor serijala Robet Kirkman odlučili da je “zaista potreban kraj”.

“Mnogi misle da smo o ovome razmišljali samo nekoliko meseci, ali ne, ovo je nešto što dugo planiramo”, kaže Adlar.

Kraj stripa ima i neke prednosti, ističe Adlar, poput toga da mu nad glavom više ne “visi” rok od mesec dana za završetak epizode. Kako navodi, najverovatnije se neće vratiti tom formatu stripa.

“Znam za ‘nikad ne reci nikad’, ali mislim da nikada više neću raditi obične serijale. Radije bih radio na manjim projektima”, smatra on.

Naravno, odmah je dobio nove ponude za posao, među kojima su i Marvel i DC, ali Adler kaže da crtanje poznatih superheroja “nije njegov fazon”. Zbog toga je odbio slavni Marvel.

“Njihova ponuda je, kako bih rekao, imala veze sa zombijima, a jedina stvar koju trenutno, iz očiglednih razloga, ne želim da radim, jeste bilo šta što ima veze sa zombijima”, ističe on.

Ponudu kompanije DC i dalje razmatra, ali ističe da “ako ste jednom radili na sopstvenim likovima, deluje kao korak unazad raditi na tuđim”.

Dakle, Adlar više ne radi na stripu Okružen mrtvima, ali finansijska sigurnost koju su mu doneli Rik Grajms i društvo dozvoljava da slobodno bira buduće projekte.

To mu je, kako navodi, “veoma, veoma uzbudljivo”, a najviše mu se sviđa francuski svet stripa.
“Volim njihov pristup, volim to što rade. Za strip širom Francuske kažu da je deveta umetnost, tako da ga tamo baš cene”, navodi on.

Osim toga, u Francuskoj crtači dobijaju više poštovanja, ističe on.

“U Americi i Britaniji su sada, kao u tokom prethodnih 10 ili 15 godina, autori bili najdominantniji.
“To nije fer, zato što ukazuje na to da su oni najveća kreativna sila jednog stripa, što je apsolutno netačno – tu su i autor i crtač”.

Adlarova francuska avantura počela je doprinosom stripu kojim se obeležava 60. godišnjica njegovog omiljenog junaka – Asteriksa. Inače, zbog avantura Asteriksa i Obeliksa, nastalih iz pera Renea Gošinija i Alberta Uderca, Adlar se prvi put zaljubio u stripove. Njegov sledeći projekat, takođe u Francuskoj, jeste “zabavni horor/triler Vampire State Building“, planiran kao dvodelna priča. Drugi deo bi trebalo da bude objavljen na jesen.

Osim toga, tu je i strip Jeretik, na kojem radi sa Robijem Morisonom. U njemu ćemo pratiti Kornelijusa Agripu, stvarnu osobu iz doba Španske inkvizicije, ali će okruženje s vremena na vreme biti natprirodno.
Adlar kaže da će priča biti “poput trilera, nešto nalik Imenu ruže“.

“Nikada nisam radio ništa slično. Ovo je istorijska drama, pa sam zbog toga uzbuđen”.

Kako navodi, trenutno razmatra ostale ponude i neće promeniti stil, iako planira da eksperimentiše sa materijalima. Na primer, Jeretik će biti urađen digitalno, uz manja poboljšanja olovkom.

U međuvremenu, iako priznaje da voli da crta likove poput Nigana, zaklinje se da strip Okružen mrtvim neće oživeti poput zombija.

“Rekli smo da je kraj. Kraj je”.

Okružen mrtvima

scena iz stripa Okružen mrtvima

  • Prva epizoda stripa objavljena je 2004. godine, a do sada su izašla 193 broja
  • Adlar je na serijalu radio od sedmog broja
  • Serija je brzo stekla veliku popularnost i dobila dosta pohvala, nakon čega je 2010. osvojena i Ajznernova nagrada – ekvivalent Oskaru sveta stripova
  • Iste godine je nastala i TV serija Okružen mrtvima, čija bi deseta sezona trebalo da izađe u oktobru
  • Od tada je nastao čitav niz proizvoda sa tematikom serije i stripa, među kojima su i video igre, još jedna serija i mnogo toga sličnog
  • Adlar se dva puta pojavio u seriji kao zombi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s