Objavljen drugi deo romana “Led” Jaceka Dukaja

Drugi deo monumentalnog romana Led (2007) poljskog pisca Jaceka Dukaja nedavno je objavljen u izdanju Kontrast izdavaštva, javlja Art-Anima.

Jacek Dukaj - Led (2. deo)

Pored Evropske nagrade za književnost, ovo grandiozno delo ovenčano je poljskim priznanjima za fantastiku „Januš Zajdl“ i „Ježi Žulavski“, a bilo je i u najužem izboru za prestižnu poljsku književnu nagradu „Nike“.

Roman u originalu sadrži preko 1.000 strana zbog čega je srpski izdavač odlučio da izdanje namenjeno domaćoj publici bude štampano u vidu troknjižja. Prvi deo objavljen je krajem 2018. godine, a završni tom se očekuje tokom 2020.

Poljski pripovedač Jacek Dukaj piše fantastiku širokog idejnog zamaha, sa živim likovima i čudesnim svetovima različitih epoha. Led se događa u alternativnoj stvarnosti u kojoj se nikada nije dogodio I svetski rat, a Poljskom i dalje vlada caristička Rusija.

Nakon famozne Tunguske eksplozije, po Sibiru počinje da se širi čudan led, u kome se nalaze njegovi neobični stanovnici ljuti, anđeli mraza, i koji je stigao sve do Varšave. Glavni junak Benedikt Gjeroslavski, briljantni matematičar i pasionirani kockar počinje da bliže ispituje ovaj fenomen, radeći za Ministarstvo Zime. Zaplet ovog romana obiluje zapanjujućim obrtima, političkim, ljubavnim i kriminalnim intrigama, kao i neverovatnom imaginacijom njegovog autora.

Prevod sa poljskog potpisuje Jelena Jović.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s