Dr Dejan Ognjanović i “Evropski horor film”

Danas, od 17.30 časova u EU info kutku u Nišu (Vožda Karađorđa 5), dr Dejan Ognjanović – pisac, filmski i književni kritičar, prevodilac, esejista iz Niša, će održati predavanje na temu “Evropski horor film.

Predavanje se organizuje u okviru Festivala evropskog filma koji u Nišu organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info kutak Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, Media i reform centrom Niš i Francuskim institutom u Nišu.

Kada se govori o horor filmu, prva asocijacija neminovno su američki naslovi. Međutim, početkom 21. veka brojne evropske kinematografije pružile su izuzetno uspele žanrovske filmove koji su se nametnuli na međunarodnoj sceni, a mnogi od njih su svojim kvalitetima privremeno čak i zasenili američku dominaciju. Ovo pre svega važi za novije francuske horore (Haute tension, 2003; Ils, 2006; À l’intérieur, 2007; Frontière(s), 2007; Martyrs, 2008;…), koji su postigli toliki uspeh da su mnogi njihovi reditelji smesta bili pozvani u Holivud. Pored francuskih, u 21. veku je, među evropskim kinematografijama, velike uspehe ostvarila španska (Los otros, 2001; El espinazo del diablo, 2001; El laberinto del fauno, 2006; El Orfanato, 2007; [REC], 2007; Mientras duermes, 2011; Errementari: El herrero y el diablo, 2018), koja je čak doživela da njen najznačajniji reditelj, Giljermo del Toro, dobije i Oskara za najbolji film. Značajan doprinos dale su i Belgija (Calvaire, 2004; Vinyan, 2008; Grave, 2017), Švedska (Låt den rätte komma in, 2008) i Austrija (Ich seh, Ich seh, 2015).

U ovom predavanju, ilustrovanom insertima, ukazaće se na kvalitete i specifične odlike novijih evropskih horor naslova i njihov značaj na globalnoj filmskoj sceni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s