Fenomen serije “The Witcher”

Danas je stigao podatak da je prva sezona serije “The Witcher” probila sve rekorde gledanosti na striming servisu “Netfliks” – 76 miliona gledalaca!

Prvi put je najavljena početkom 2018. godine. Pravi trenutak za podgrevanje vatre jer su se milioni gledalaca širom sveta spremali za oproštaj od epske fantazije “Game of Thrones” u 2019. godini. Svet željan još jedne igre za prestol i fanovimi serijala knjiga poljskog autora Andžeja Sapovskog mogli su da odahnu jer je televizijsko striming nebo već imalo spremnu zakrpu za najpopularniji žanr u prethodnoj deceniji.

Serija “The Witcher” zasnovana na romanima Andžeja Sapkovskog, ne na istoimenoj video-igri, ali doći ćemo i do toga, spoj je prve dve knjige – “Poslednja želja” i “Mač sudbine”. Svet koji počiva na životima tri junaka – Geraltu od Rivije, Jenifer i Ciri je krajem decembra 2019. godine postao najpretraživaniji pojam u svetu, ali u Srbiji. Pomalo ironično, ali pravoslavna, hrišćanska zemlja je više nego zainteresovana za jednog vešca.

Kako je belokosi, cinični samotnjak, veštac i lovac na glave postao tako popularan na “Guglu” u Srbiji? Postoje dva razloga. Prvi je popularnost Netfliksove serije koju publika hvali, dok kritičari nemaju preterano lepe reči za nju, a drugi razlog je video-igra.

Serija “The Witcher”

 

Adaptacija romana Andžeja Sapkovskog

Geralt (Henri Kavil) je solo igrač koji se kroz predugi život probija mačem, moćima, lakom zabavom po kuplerajima i dobročiniteljstvom, tačnije, daj mu novčiće da te reši bede. Ako seljake muči stvorenje iz močvare ili kraljevsku porodicu ukleta princeza koja je noću krvoločni monstrum, Geralt ima rešenje – samo mu daj pare. U duhovitom uvodu četvrte epizode jedan od zabrinutih seljaka detaljno opisuje prepunoj birtiji kako je čudovište pojelo vešca, da bi se Geralt iste sekunde pojavio umazan od iznutrica monstruma kojeg je iskasapio. Geralt od Rivije je vaš čovek ako imate neki problem.

Serija nije nužno fokusirana na narativ Geralta, već i na dve žene koje čine važan deo veće priče univerzuma “The Witcher”. Princeza Ciri mora da preživi u neprijateljskom svetu nakon što je zamak porodice srušen do temelja, a Dženifer odbačena od porodice zbog grbe i facijalisa prihvaćena je od strane magičnog kruga čarobnica koji će je odvojiti od života prepunog nasilja i zlostavljanja.

Tri nepovezane priče su zapravo jedna, ali biće potrebno vreme i osam epizoda dok serija ne otkrije kako su lovac na glave, princeza i čarobnica povezani.

Serijal knjiga “Veštac”

 

Henri Kavil u ulozi Geralta od Rivije

Serija od osam epizoda inspirisala je gledaoce koji su nakon osam sati provedenih uz svoje monitore i televizore odmah potrčali do najbrže knjižare ne bi li saznali kako izgleda magični put Geralta od Rivije od početka do kraja. Autor romana Andžej Sapkovski je prodao prava na svoje delo, prvo autorima video igre CD Project Red, a potom i Netflix-u jer kako je rekao: “Nije zainteresovan za video-igre i jedva čeka da vidi kako su njegovu priču adaptirali za televiziju”.

Popularnost serije dovela je do masovnog reizdanja serijala “Veštac” i set od osam knjiga je dobio 500.000 novih kopija nedelju dana nakon objavljivanja serije 20. decembra.

Prva knjiga “Mač sudbine” je objavljena davne 1992. godine, a poslednja “Sezona oluja” 2013. godine. Posle skoro tri decenije od objavljivanja prve knjige poljski pisac Andžej Sapkovski u 71. godini postao je najveća literarna faca u svetu.

Video-igra “The Witcher”

 

Poljski tim CD Project Red napravio je tri dela video-igre “The Witcher”. Prvi je ugledao svetlost dana 2007. godine, drugi 2011. godine, a treći i najpopularniji “Wild Hunt” 2015. godine.

Akciona RPG video-igra, naročito treći deo, posle inicijalnog uspeha 2015. godine ponovo je doživela uspeh na platformi “Steam” za kupovinu PC igrica u januaru ove godine. Kako je objavljeno, treći deo igre je prodat ukupno 20 miliona primerka od objavljivanja, a veliki skok u prodaji i aktivnom igranju imala je nakon Netfliksove premijere.

Geralt od Rivije je 2020. godine postao pop kulturni fenomen koji postoji u svim oblicima – video-igra, knjiga, serija. Svaka verzija je doživela ogroman uspeh. Zašto? Zbog obično-neobične priče o mutantu koji je deo neobičnog sveta koji je podjednako nesrećan kao i glavni protagonista. Nema zmajeva, ali “The Witcher” ima druge kečeve u rukavu koje su oduševile ljude širom sveta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s