Romani Terija Pračeta će dobiti „apsolutno verodostojne“ TV adaptacije

Na dan kada bi slavni tvorac Disksveta napunio 72 godine, producentska kuća Terija Pračeta, Narativija, objavila je sklapanje ugovora o razvoju „potpuno autentičnih… prestižnih adaptacija koje će biti apsolutno verodostojne njegovoj originalnoj, jedinstvenoj genijalnosti“.

Teri Pračet

Ugovor je postignut između kompanija Motiv Pikčurs i Endivor Kontent i Narativije, koju je Pračet pokrenuo 2012. godine, kako bi se razvilo nekoliko serijala adaptacija autorovih fantastičnih dela. Trenutno nema detalja o tome koje će knjige biti deo projekta, iako je već nekoliko Pračetovih romana doživelo adaptacije: Skajove dramatizovane verzije „Deda Prasa“, „Boje magije“ i „Poštašavili“; „Duševna muzika“ i „Sestre po metli“ su animirane, a „Dobra predskazanja“ je nedavna adaptacija Amazon Prajma sa Dejvidom Tenantom i Majklom Šinom koja je doživela pozitivne kritike.

„Duh ovog novog saveza zasniva se na zajedničkoj ljubavi prema izvornom materijalu i posvećenosti da se stvori epski serijal koji će se dotaći nekih od najvaćnijih dela iz ovog neustrašivo britkog i satiričnog univerzuma ser Terija“, rekli su.

Pračetova ćerka Rijana, kodirektorka Narativije, rekla je da se kompanije Motiv i Endivor „savršeno slažu sa našom vizijom“ o tome kako bi televizijska adaptacija Disksveta trebalo da izgleda.

„Disksvet je prepun jedinstvenih likova, dovitiljivog pripovedanja i neverovatnih književnih metafora, i mislimo da je važno da na ekrane dospe u obliku na koji bi moj otac bio ponosan“, rekla je.
Upravni direktor Narativije, Rob Vilkins, rekao je da novonastalo partnerstvo znači da je Disksvet „konačno pronašao svoj dom“.

„Knjige o Disksvetu su veliki izvor radosti milionima čitalaca i to sa razlogom; svaki pasus, fraza i fusnota oblikovani su s briljantnošću i talentom, tako da smo posvećeni da Terijev svet donesemo na ekrane sa poštovanjem i zalaganjem kakvo zaslužuje“, rekao je.

Prve slike sa snimanja nove serije „The Watch“, koja je zasnovana na Pračetovim romanima o Gradskoj Straži, nedavno su zabrinule fanove zbog drastičnih razlika u sajberpank estetici. Iako ni Rijana ni Rob nisu direktno komentarisali ovu adaptaciju, pokazali su svoje neslaganje deljenjem članka Ursule K. Le Gvin u kome je kritikovala adaprataciju svojih knjiga iz serijala „Zemljomorje“.

Vilkins je ipak porekao da je novi dogovor nastao kao Narativijin izraz nezadovoljstva prema seriji „The Watch“. „Iako je Narativija potpisana kao izvršni producent serije, nisu bili kreativno uključeni u projekat. Međutim, naravno da seriji ‘The Watch’ žele sve najbolje.“

Izvršni direktor Motiva, Sajmon Maksvel, nazvao je univerzum Disksveta nacionalnim blagom. „Zajedno ćemo producirati serije koje će širom sveta voleti milioni obožavalaca Diskveta, dok ćemo istovremeno epsko stvaralaštvo i zaostavštinu ser Terija Pračeta predstaviti novoj publici“, zaključio je.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s