Bil Smit je pravi Betmen!

U Holivudu je predstavljen kao mišićavi superheroj i postao je idol mnogim fanovima širom sveta. Ali… originalni Betmen bio je stariji debeljuca sa velikom bradom.

Betmen i Bili Smit

Inspiracija za ovaj lik bila je priča o Bilu Smitu, koji je iz Engleske u Ameriku stigao 1870. godine i naselio se u Njujork, gde je radio kao mesar.

Prema istorijskim podacima, njegova prodavnica bila je na meti lopova, stoga je morao da pripazi na svoje imanje. Prvi put je optužen 1878. godine kada je uhvatio i pretukao lopova koji je pobegao iz mesare sa jagnjećom nogom na ramenu.

Njega je sudija oslobodio, jer je lista sitnih kriminalaca bila pregolema za njega. Nakon ovog događaja i pisanja štampe “Betmen” je počeo da se bori protiv lopova i postao je poznat i poštovan u kraju, čak i od strane policije.

Za to vreme, njegov mladi pomoćnik Robin čuvao je mesaru.

Posle četiri godine osmislio je jedinstvenu masku, po kojoj je bio prepoznatljiv, a njome zapravio krio identitet. Ličio je na slepog miša i noću patrolirao komšilukom i tražio lopove.

Sada se pojavila i jedna njegova fotografija, koja je bila u zaboravu, a datira iz štampe 1892. godine.

Bili Smit Betmen

– Svi su u kraju čuli za ovog Betmena. Noću hoda ulicama i od njega se sklanjaju gangsteri, lopovi, pijani… On je osveta. On je noć. On je Betmen.

Sve što se još zna o njemu jeste da je četiri godine kasnije, nakon ove fotografije, preminuo na ulici u 66. godini – od hipotermije.

Sada je jasno da je Betmenov lik iz stripa definitivno inspirisan Bilom Smitom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s