Srđan Dragojević snima seriju po romanu “E baš vam hvala”

Reditelj Srđan Dragojević, nakon što je završio film Nebesa, počeo je da radi seriju po motivima romana E baš vam hvala Marka Vidojkovića, prenosi Art-Anima. „Presrećan sam što baš on to radi, to je za mene san snova, jer je on moj omiljeni reditelj, a scenario je fantastičan“, kaže Vidojković.

Srdjan Dragojevic E bas vam hvala

„Radim seriju po motivima romana Marka Vidojkovića E baš vam hvala. Pišem sada scenario, a govori o tome kako je u jednoj dimenziji, u kojoj se događa naša radnja, SFRJ preživela tako što je tajna služba raketirala Bled i ubila Miloševića, Tuđmana, Izetbegovića, sve njih i SFRJ je preživela. I to je sad jedna korporativna Kina, na primer, i tu zemlju kontroliše tajna služba, ali je tu mnogo bolji standard i ljudi žive mnogo bolje nego kod nas. I onda se otvara portal ka tom drugom svetu i počinje interakcija između ovog našeg sveta punog kontroverzi sa onim svetom, takođe punim kontroverzi – ispričao je, između ostalog, Dragojević, govoreći u Narodnoj biblioteci Srbije o svom radu i delima Marsela Emea kojima je inspirisan film Nebesa.

Nakon filma u kom se bavio uticajem božanskog čuda na pojedince tri različita perioda na prostorima nekadašnje Jugoslavije, poduhvatio se i neke vrste alegorijske distopije.

Ima takvih romana i serija, dodaje Dragojević, navodeći kao primer Čoveka u visokom dvorcu Filipa K. Dika, za koga kaže da je jedan od njegovih omiljenih romana.

Serija trenutno, prema našim saznanjima, ima radni naslov Crveni i trebalo bi da ima više od jedne sezone, ali je tek u fazi pisanja scenarija i još se ne otkriva ko bi sve u njoj mogao da igra.

Marko Vidojković je roman E baš vam hvala objavio 2017. godine i ta knjiga postala je bestseler, ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Pre dve godine je, kaže autor, prodao prava produkcijskoj kući „Emoušn“, a u nekom trenutku javio mu se Dragojević.

„Rekao mi je da je počeo da piše scenario i da hoće da režira seriju i počeo je da mi šalje epizode, jednu po jednu, čisto da vidim kako je on doživeo taj jugoslovenski univerzum i kako je razradio priču u odnosu na roman. Presrećan sam što on to radi, to je za mene san snova, jer je Dragojević moj omiljeni reditelj. Znao sam i da će sa tom knjigom biti posla jer je ona relativno kratka za seriju. Ona bi, onakva kakva je, mogla da se preradi za film, ali pojavio se Dragojević koji je u njoj video seriju, proširio je dosta, dodao je nove likove, radnju je prilično usložnio, ali je sve to uradio na fantastičan način i pravo mi je uživanje to što mi pristižu epizode i mogu da gledam kako on to radi“, kaže Vidojković.

Pisac romana navodi i da je više nego zadovoljan time kako je scenarista i režiser nadogradio priču.

„Kada se čita scenario vide se one neke uobičajene fore vezane za Dragojevićev rad i sve se to nestvarno lepo uklopilo u taj SFRJ univerzum, odnosno u E baš vam hvala i sve ono što se dešava u knjizi. On je to sve doživeo na svoj način i mogu slobodno da kažem da je poboljšao priču, pošto je serija različito umetničko delo u odnosu na roman“, priča Vidojković.

Iako poznaje Dragojevića, nije mogao ni da pretpostavi, kaže, da će on režirati seriju po njegovom romanu.

„Očekivao sam da će roman proći odlično i da će biti bestseler, a kada je nešto bestseler očekuje se da se dogodi i neka ekranizacija. Ali da će to da bude baš serija koju će pisati i režirati Srđan Dragojević, koji je inače moj prijatelj, ali nismo do sada sarađivali, to nisam mogao da pretpostavim. To su one stvari o kojima ne želiš ni da maštaš, nego pustiš da vidiš kako će život i sudbina da odrede kuda će ta knjiga da ide dalje“, navodi Vidojković.

On trenutno piše E baš vam hvala 2, ali kaže da taj roman „nema dodirnih tačaka sa prvim“.

„Videćemo kako će proći i E baš vam hvala 2 i da li će i nju neko ekranizovati. U svakom slučaju, ovo sa serijom koju radi Dragojević za sada je stvarno super. Scenario je prvi korak“, zaključuje Vidojković uz osmeh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s