Nezaobilazni uvod u maštanje – „Rečnik slovenske mitologije“ i „Rečnik srpskih mitoloških bića“ u prodaji od 16. avgusta

Za decu, ali i odrasle koji vole lepe priče i žele da nauče nešto o slovenskim verovanjima, a pritom uživaju i u dobrim ilustracijama, stižu dve prelepe knjige – „Rečnik slovenske mitologije“ i „Rečnik srpskih mitoloških bića“ Tamare Lujak, koje je ilustrovala Marica Kicušić.

Rečnici tamare Lujak
„Rečnik slovenske mitologije“ je rečnik pojmova iz slovenske mitologije dat u vidu kratkih priča, ili zbirka priča data u formi rečnika o pojavama i likovima iz paganskih vremena: Velesu, Dažbogu, zvezdama, nebu, Perunu, Stribogu… A „Rečnik srpskih mitoloških bića“ donosi priče i legende o pojavama i likovima iz paganskih vremena kao što su ala, bauk, vampir, veštica, zmaj, todorci…

Vreme nastanka slovenskih mitova daleko nam je i nepoznato. Veze koje vladaju između slovenskih bogova nisu pouzdane, a ne možemo se potpuno osloniti ni na izvore iz kojih crpimo svoja znanja. Zato je „Rečnik slovenske mitologije“ dat u vidu priča, predanja i legendi koje govore o nastanku određenih mesta, pojava i bića. Zasnovana na poznatim mitovima i narodnim verovanjima, ova knjiga kroz niz odrednica stvara podsticajnu mrežu satkanu od praiskonskih slika o onome što nas okružuje.

Knjige koje govore o srpskoj mitologiji i starim mitološkim bićima nepouzdani su vodiči kroz domaći mit i religiju jer su pisane u davna, pradavna vremena i obavijene maglom. Zato je „Rečnik srpskih mitoloških bića“ dat u vidu priča, predanja i legendi koje govore o nastanku određenih pojava, čudovišta i mnogih drugih bića. Na osnovu poznatih mitova i narodnih verovanja, autorka je stvorila galeriju praiskonskih stvorenja koja žive u našoj blizini.

Evo kako je došla na ideju da stvori ove čarobne knjige.

„Slovenska i srpska mitologija bile su mi inspiracija. Ideja je bila da se na lagan i šaljiv način deci ispričaju priče o dobrim, ali i lošim mitološkim bićima. Tamo gde su mitovi i legende nedostajali, potrudila sam se da ih izmislim i preko toponima vežem za našu zemlju i zemlje u regionu“, rekla je Tamara Lujak, srpska spisateljica kratkih fantastičnih priča, prevoditeljka sa engleskog, novinarka i urednica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s