Deset zanimljivosti o “Vrisku”

Sutra je Noć veštica, pa ako želite organizujte filmski maraton gledajući svaki Vrisak. Takođe, proslavite i novi, peti deo, koji stiže sledeće godine, tako što ćete otkriti 10 neobičnosti o ovom kultnom klasiku.

Reditelj je odbio projekat nekoliko puta

Sredinom devedesetih godina Ves Krejven je već bio proslavljeni reditelj horor filmova, kao što su Poslednja kuća sa leve strane, Brda imaju oči i Strava u ulici brestova. Ipak, više puta je odbio da režira Vrisak, dok na kraju nije uočio kreativnu priliku.

Ves Krejven

Dru Barimor nije htela glavnu ulogu

Dru je primetila kako glavni junak uvek preživi u hororu, i kako je to dosadno predvidivo. Zato je želela da razbije očekivani postupak odbivši glavnu rolu, i odlučivši da se pojavi samo u prvih 15 minuta. Rezultat je scena koja je ušla u istoriju horor filma.

Dru  Barimur

U filmu se čuje poznata glumica

Selma Bler pojavila se u filmu Vrisak 2, ali samo svojim glasom preko telefona. Ona je zapravo bila prijateljica lika pod imenom Sisi, a nju je tumačila još jedna filmska zvezda devedesetih – Sara Mišel Gelar.

Selma Bler

Naslov je inspirisan pesmom Majkla Džeksona

Na početku film je trebalo da se zove Strašni film (Scary Movie). Ali, producent nije bio oduševljen, pa je slušajući tadašnji hit Majkla i Dženet Džekson – Scream, shvatio da je to upečatljiviji naslov. U početku ekipa filma nije bila oduševljena, ali su ga kasnije zavoleli.

Za kolorit kostima poslužila je istoimena slika

Kostimografkinja Sintija Bergstrom objasnila je kako je prilikom dizajniranja kostima mislila na karaktere likova, usvajala predloge glumaca, i koristila kolorit sa slike Edvarada MunkaKrik iliti Vrisak.

Munkov Krik

Maska ubice slučajno je nađena

Nakon mnogobrojnih bezuspešnih ideja, skica i modela, ekipa filma shvatila je da neće jednostavno rešiti masku. Prilikom obilaženja lokacija, jedna od producentkinja primetila je masku na stolici, i sa oduševljenjem pokazala reditelju. Malo nakon toga kontaktirali su Fun World za preuzimanje iste.

Maska iz Vriska

Glumci nisu upoznali čoveka koji je dao glas ubici

Rodžer Džekson je glumac koji stoji iza čuvenog jezivog glasa u svim Vrisak filmovima. Reditelj nije želeo da ga ostali upoznaju, kako bi bili što uplašeniji. On doduše nije bio pod maskom; ta rola pripala je kaskaderu Denu Farvelu.

Adresa glavne junakinje ima skriveno značenje

Kada Sidni, koju glumi Nev Kembel, koristi kompjuter kako bi pozvala policiju, ukucava adresu: Ulica brestova br. 34. To se direktno odnosi na Krejvenov film Strava u ulici brestova.

Tokom snimanja greškom je pozvana policija

Prilikom snimanja prve scene u filmu, glumica Dru Barimor zaista je okrenula 911 preko telefona, misleći da linija nije funkcionalna. Ispostavilo se da jeste bila u trenutku kada je policija malo nakon toga zvala na set.

scena iz Vriska

Ljubav prema životinjama korišćena je za scenu plakanja

Nakon što je Dru Barimor ispričala Vesu Krejvenu strašnu priču o jednom psu, dogovorili su se da će je on pomenuti prilikom emotivne scene, kako bi Dru počela histerično da plače.

Dru  Barimur plače

Leave a comment