Gost Kuba 2: Zoran Živković

Gost Kluba 2, Radio Beograda 2 danas od 13 časova,  je književnik Zoran Živković. Govoriće se o njegovoj knjizi „Biblioteka”, najprevođenijem delu jednog srpskog pisca u 21. veku. Autor i urednik emisije je Meliha Pravdić.

Zoran Zivkovic

Šta čini mozaički roman „Biblioteka” toliko privlačnim za čitaoce širom sveta – pitanje je koje postavljamo njenom autoru Zoranu Živkoviću – posle ukupno 33 izdanja ovog dela, od kojih su 23 strana.

Da li je reč o dobro odabranoj temi – iako se o bibliotekama piše već hiljadama godina, posredi je i dalje veliki prozni izazov s kojim su se hvatali ukoštac najizvrsniji svetski prozaisti – ili u posebnom načinu na koji se pisac bavi njome, uvodeći elemente fantastičkog oneobičavanja? Je li „Biblioteka” odgovor 21. veka na jedno od najčudesnijih dela književnosti 20. veka – Borhesovu „Vavilonsku biblioteku”?

Knjiga sadrži šest priča/poglavlja: Virtuelna biblioteka, Kućna biblioteka, Noćna biblioteka, Paklena biblioteka, Najmanja biblioteka i Otmena biblioteka. Poslednji deo objedinjuje prethodne u romanesknu celinu.

Biblioteka Zorana Živkovića

Treba reći i to da je „Biblioteka” dobila svetsku nagradu za fantastiku 2003. godine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s