Retko izdanje „Harija Potera i kamena mudrosti“, sa greškom, na aukciji

Prvo izdanje knjige “Hari Poter i kamen mudrosti”, s ponekom štamparskom greškom i potpisom autorke Dž.K. Rouling, ponudiće aukcijska kuća Kristi na privatnoj prodaji u Londonu, a početna cena dela je 200.000 funti.

knjiga na aukciji

Izdanje koje se nudi na prodaju jedan je od 500 tvrdo ukoričenih primeraka knjige štampane u početnom izdanju 1997. godine. Tri stotine ih je poslato u knjižare.

Knjiga koju prodaje Kristi u sklopu manifestacije „The Art of Literature: Loan and Selling Exhibition“, spada u preostalih dvesta.

Stručnjak za štampane knjige i kustos izložbe “The Art of Literature” Mark Viltšir otkrio je agenciji Rojters da se u “štampanju i opremi knjige potkralo nekoliko grešaka”.

Na poleđini, na primer, reč filozofi (philosophers), što je, naravno, ključna reč… pogrešno je napisana kao ‘philosphers’, bez onog drugog slova ‘o’, a na stranici 53, na listi predmeta koje učenici treba da ponesu sa sobom u Hogvorts, reči ‘jedan štapić’ u tekstu su ponovljene dvaput”, rekao je.

Godine 1997. Rouling je još bila nepoznata i neetablirana spisateljica, a u međuvremenu je njena knjiga o čarobnom svetu veštica i čarobnjaka postala veliki hit u svetu, iznedrivši i nekoliko nastavaka, kao i veliku filmsku franšizu.

“Na mnogo načina, ova je knjiga fizička manifestacija čarobnog sećanja za mnoge čitaoce i to je čini tako poželjnom”, smatra Viltšir, podsećajući da će manifestacija “Art of Literature” za javnost biti otvorena od 7. do 15. juna.

Za razliku od javne aukcije, Kristi povremeno u sklopu privatnih prodaja zainteresovanima omogućuje prodaju ili kupovinu luksuznih predmeta u puno mirnijoj, privatnoj atmosferi, koja podseća na zatvoreni društveni događaj ili pojedinačnu posetu skupome butiku. Raspored aukcija unapred je poznat i fiksan je, dok se privatne prodaje održavaju tokom cele godine i fleksibilnije su.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s