“Zlatna macola” austrijskom filmu “2551.01: Dete”

Festival horor filmova “Slaughter” u nekadašnjoj doljevačkoj klanici završen je dodelom nagrade “Zlatna macola”, koja je uručena reditelju Norbertu Fafenbihleru za austrijski film 2551.01: Dete. Nagradu za autorski metal nastup poneo je bugarski sastav Rejuvenaton.

Dodela Zlatne macole

Osim projekcije nagrađenog filma i remasterizovane verzije Leptirice, program su zatvorili nastupi grupa Kramer, Mud Factory, Rejuvenation i Metallica real tribute.

Film 2551.01: Dete snimljen je 2021. godine, a sadrži element nemačkog ekspresionizma i američkog underground filma, kažu organizatori.

Ovaj film koristi sofosticirani filmski izraz kojim se spajaju tekovine nemačkog ekspresionizma te američkog žanrovskog i evropskog underground filma. On pokazuje široki dijapazon izražajnih mogućnosti horor filma i zbog toga zaslužuje ovu nagradu – piše u obrazloženju žirija.

Inače, predsednik žirija bio je Alin Ludu Dumbrava, a u žiriju su bili i Jovan Ristić i Marko Pišev.

Grupa nagrađena za najbolji autorski metal nastup Rejuvenaton iz Sofije osnovana je 2014. godine. Aprila ove godine izašao je njihov album “Cristalline”.

Ako je sve relativno u svemiru, pogledamo li na sat nakon što je ponoć već odnela 3. jul sa odsviranim zadnjim rifom ril tribjut Metallica benda, na samom finalu “Slaughter festivala”, istovremeno u Los Anđelesu, rodnom gradu grupe Metalika, čekali bi još najmanje sat vremena do 18 sati i prevoza ka Doljevcu – kažu organizatori.

Dodaju da je festival posetilo ukupno nekoliko hiljada posetilaca, da je atmosfera bila energična i da je trodnevni program održan uz pomoć tri bioskopska platna, jednog 9D bioskopa i dve nezavisne bine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s