Posle filma „Crni panter: Vakanda zauvek“ kreće Marvelova “Faza 5”

Producentska kuća Marvel studios objavila je na San Dijego komikonu prvi trejler za film „Crni panter: Vakanda zauvek“ (Black Panther: Wakanda Forever), čija se premijera očekuje u novembru, što su fanovi oduševljeno dočekali.

Michaela Cole, Dominique Thorne and Tenoch Huerta

Reč je nastavku Crnog pantera iz 2018. u kojem je afričkog superheroja i kralja Vakande – izmišljene zemlje sa neverovatno naprednom tehnologijom – glumio Čedvik Bosman, koji je 2020. preminuo od raka debelog creva.

Trejler počinje ženskim glasom koji peva No Woman, No Cry, a na sceni je bilo i suza dok su Bosmanove kolege pričale koliko im znači da mu odaju počast kroz novi projekat.

Novi film takođe će režirati Rajan Kugler, koji se prisetio koliko je Bosman bio uzbuđen da kada je pre pet godina na San Dijego komikonu – jednom od najvećih skupova ljubitelja stripova i popularne kulture – video prve kadrove Crnog pantera.

„Sada mogu da osetim njegovu ruku na sebi“, rekao je Kugler.

U nastavku se vraćaju i Leticija Rajt, koja igra Šuri – sestru Crnog pantera – kao i oskarovka Lupita Njongo u ulogi Nakije, špijunke u službi Vakande.

Pre nego što je glumačka ekipa izašla na scenu, muzičari i plesači su nastupom punim afričkih bubnjeva i pesama digli publiku na noge.

U Vakandi zauvek prvi put će se pojaviti Tenoč Uerta, poznat po ulozi u seriji Narkos: Meksiko, ovog puta ulozi antiheroja Namora Mekenzija, poznatog kao Sabmariner, čime su potvrđene dugogodišnje glasine o tome.

Namor, koji vlada Atlantidom, glavni je antagonista filma i trejler nagoveštava sukob između Vakande i njegovog naroda.

Obraćajući se fanovima, Uerta je emotivno pričao o inkluziji, rekavši da zaista dolazi „iz kraja“.

„I zahvaljujući inkluziji, ja sam ovde“, rekao je.

„Mnogo dece je tamo u njihovom kraju, gledaju u nas, sanjaju da su ovde. I uspeće!“

Potom se obratio i na španskom.

Ekipi su se u ovom filmu pridružili i Mihaela Koel i Dominik Torn u ulozi Ririja Vilijamsa, poznatog kao Ajronhart – tinejdžera naučnika koji postaje superheroj (i koji bi trebalo da 2023. dobije seriju na Dizni plus striming servisu).

Prvi film o Crnom panteru zaradio je više od milijardu dolara na blagajnama, postavši prvi film o superherojima nominovan za Oskara za najbolji film.

Mnogi ga vide i kao prekretnicu kada je reč o rasnoj raznolikosti u filmovima.

Marvel je ranije potvrdio da neće birati novog glumca za ulogu Crnog pantera, što je odluka koja je podelila fanove.

Jedni smatraju da bi ona zauvek trebalo da bude Bosmanova, a drugi – među kojima je i Bosmanov brat – kažu da bi uloga trebalo da pređe na novog glumca.

Postojale su spekulacije da bi uloga Crnog pantera mogla da pripadne Šuri, ali to nije potvrđeno.

Ipak, u poslednjem kadru trejlera vidimo i bljesak kandži Crnog pantera, tako da je sve moguće.

    Za one čitaoce koji nisu upoznati sa Marvelovim univerzumom, reč je o raznolikom prostoru, ispunjenom desetinama preklapajućih likova.

Autori sve to pokušavaju da učine jednostavnijim tako što filmove grupišu u „faze“, a trenutni niz filmova i serija poznat je i kao Faza 4.

Direktor Marvel studija Kevin Fejdž je potvrdio da će ta faza biti završena filmom Vakanda zauvek.

Ipak, zadirkujući fanove, najavio je i šta će sve biti deo Faze 5.

Novi filmski ciklus biće započet 17. februara 2023. godine, filmom Ant-Man and the Wasp: Quantumania, u kojem Pol Rad glumi Skota Lenga, tj. Entmena

Rad se takođe pojavio na bini tokom komikona, kada su ga pitali šta njegov lik radi u poslednje vreme.

„Skot je prilično zadovoljan sobom zbog uloge u spasavanju univerzuma“, rekao je on, aludirajući na prethodne filmove o Osvetnicima (Avengers), što je izazvalo smeh.

Kraj Čuvara galaksije

Potom sledi treći nastavak Čuvara galaksije, poslednji deo njihove svemirske sage, koji je na planu za 5. maj 2023. godine.

Reditelj Džejms Gan zasuzio je tokom prisećanja kako je u Severnoj Karolini, pre deset godina, tokom snimanja trećeg dela Ajronmena, predstavljao ideju o toj franžizi.

„Spasili su univerzum nekoliko puta, ali zaista ono što rade je da čuvaju jedni druge“, rekao je Gan.

„Ovo je kraj te priče. Kažem da neke priče imaju kraj. To ne znači da svi umiru!“

Ganu su se na sceni pridružili glumci iz filma, a Kris Prat, koji igra glavnu ulogu, potvrdio je da je to prvi put da je ekipa videla trejer.

„Prelepo je“, rekao je.

U Fazi 5 postom sledi film Marvelovi (The Marvels), u kojem se Kapetanka Marvel udružuje snage sa Mis Marvel i Spektrumom, tj. Monikom Rembo.

Kraj će uslediti u julu 2024. filmom Tanderbolts (Thunderbolts), ali i dalje nije otkriveno ko će u njemu igrati.

Fejdž je odmah prešao dalje, na Fazu 6.

Deo tog ciklusa biće Fantastična četvorka – premijera 8. novembar 2024. godine – ali takođe nije objavljeno ko će sve igrati u njemu.

Faza 6 će biti završena krajem 2025, kada izlaze dva filma o Osvetnicima – Osvetnici: Dinastija Kang (Avengers: The Kang Dynasty) i Osvetnici: Tajni Ratovi (Avengers: Secret Wars).

Iako Marvel ne otkriva unapred šta će sve biti objavljeno na San Dijego komikonu, najveća je potražnja upravo za kartama za njihov termin.

Ove godine u bioskope su iz njihove kuhinje već stigli Doktor Strejndž u Multiverzumu ludila, sa Benediktom Kamberbačem u glavnoj ulozi, Tor: Ljubav i Grom, kao i serije Mesečev vitez (Moon Knight) i Mis Marvel.

Televizijska serija She-Hulk: Attorney at Law u avgustu stiže na Dizni plus, a dobila je i trenutak pažnje na komikonu.

U poslednjem trejleru se vidi kako se lik prilagođava životu superherojke, uz pomoć njenog rođaka Hulka, tj. Brusa Banera, čija pomoć podrazumeva bacanje kamena i povremenu jogu.

A još jedan miljenik fanova, osnivač Osvetnika Nik Fjuri (Samjuel L. Džekson), dobija seriju, nazvanu Tajna invazija.

Ona na Dizni plus stiže na proleće 2023. godine.

Obećano je da će se baviti životom misterioznog Fjurija – a impresivna glumačka ekipa uključuje Don Čidla, Oliviju Kolman i Emiliju Klark.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s