Moderna čudovišta su uvek i jedino ljudi

Romani poznatih japanskih autora su pred našim čitaocima zahvaljujući izdavačkoj kući Tanesi.

Zoo i Tamna voda

„Tamna voda” je jedno od najpoznatijih dela Kođija Suzukija (1957), nagrađivanog japanskog pisca horora, fantastike i naučne fantastike, čuvenog po romanu-trilogiji „Krug”, po kom su snimljeni filmovi i serije u Japanu, a kasnije i u Americi. Po jednoj od priča iz ove knjige, takođe je snimljen film, nazvan po naslovu ove zbirke priča − „Tamna voda”. Ova knjiga sastoji se od sedam povezanih pripovedaka, a sve istražuju ukleta i misteriozna svojstva vode. Priče obrađuju različita okruženja, a za protagoniste, bilo da su na kopnu bilo na moru, voda predstavlja izolaciju i zarobljenost, često ih fizički odsecajući od sigurnosti.

Ocuići je pseudonim Hirotake Adaćija, rođenog 1978. u prefekturi Fukuoka, koji uglavnom piše kratke horor priče, a oprobao se i u filmskoj industriji. Član je Udruženja „Pisaca misterija Japana”. Debitovao je romanom „Leto, vatromet i moj leš”, koji je napisao dok je pohađao srednju školu. Diplomirao je na Industrijskom fakultetu „Kurume” i Tehničkom Univerzitetu „Tojohaši” kao ekološki inženjer.

Ocuići je postao mlada nada kojoj se smeši lepa književna karijera. Među njegovim najvećim delima su roman „Gotika”, koji je 2003. godine osvojio Honkaku nagradu za misteriju, kao najbolji roman. Kasnije je adaptiran u strip i seriju igranih filmova. (Gotika: ljubav prema smrti). Većina njegovih dela pretočena je u mange. Njegova kolekcija kratkih priča „Zoo”, u izdanju „Tanesija”, takođe je prerađena u igrani film, a zbirka je 2004. godine nominovana za Nagradu „Jamamoto Šugoro”.

Ocuići je i autentični glas modernog Japana, predstavnik multikulturalnosti žanra horora, koji pozajmljuje motive i simbole iz zapadnjačke književnosti u istoj meri u kojoj ih i nudi piscima sa Zapada. Od čistog, nepatvorenog zla do onih koji kod čitalaca bude duboko sažaljenje, Ocuićijeva moderna čudovišta su uvek i jedino ljudi, sa svojim tragičnim sudbinama i sa snažnim osećajem sopstvene faličnosti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s