Pepeo Nišel Nikols, poručnice Uhure iz „Zvezdanih staza“ – šalje se u svemir

Pokojna glumica Nišel Nikols, najpoznatija kao poručnica Uhura u “Zvezdanim stazama”, još jedna je članica televizijske serije iz 1960-ih čiji će posmrtni ostaci leteti u svemir.

Nišel Nikols

Nikols, koja je umrla 30. jula u 90. godini, smatra se zaslužnom za razbijanje rasnih stereotipa i redefinisanje holivudskih uloga crnih glumaca na vrhuncu pokreta za građanska prava u SAD-u, kao jedna od prvih crnkinja koje su oslikale snažan filmski lik.

Sada je dodata posthumnom manifestu putnika na stvarnom raketnom brodu koji nosi zbirku bočica pepela i uzorke DNK desetine svemirskih entuzijasta na poslednjem i večnom putovanju oko Sunca, naveli su organizatori.

Datum lansiranja još nije određen.

Ostali članovi glumačke postave i čelni ljudi „Zvezdanih staza“ čiji ostaci lete u svemir uključuju Džejmsa Duhana, koji je glumio glavnog inženjera serije Skotija, kao i  kreatora „Zvezdanih staza“ Džina Rodenberija.

Lansiraće se i posmrtni ostaci Rodenberijeve supruge Majel Bare-Rodenberi, koja je u seriji glumila medicinsku sestru Kristin Šapel, kao i renomiranog umetnika naučno-fantastičnih vizuelnih efekata Daglasa Trambula, čiji su radovi prikazani u filmovima poput „2001: Odiseja u svemiru“ i „Zvezdane staze 1“.

Lansiranje organizuje „Celestis Inc“, kompanija sa sedištem u Teksasu koja u rastućem komercijalnom svemirskom sektoru nudi određenu meru kosmičke besmrtnosti kupcima koji mogu da sebi priušte dramatičan ispraćaj.

„Celestis“ nije otkrio cenu ovog leta, ali na svojoj web stranici navodi cene za svoje memorijalne svemirske letove.

Predstojeći memorijalni let biće na raketi „Vulcan Centaur“ koju zajednički razvijaju Boeing, Lockheed Martin i United Launch Alliance (ULA).

Prema planovima bi više od 200 kapsula s ljudskim ostacima i DNK, u onome što „Celestis“ naziva svojim „Enterprise Flightom“, trebalo ući u gornji deo rakete koji će leteti u duboki svemir, izvan gravitacijske sile Zemlje i Meseca i na kraju ući u večnu solarnu orbitu, rekao je Čarls Šafer, suosnivač i glavni izvršni direktor „Celestis“-a.

„To je predivna uspomena na nju, večna“, rekao je sin Nišel Nikols, Kajl Džonson.

NASA je 1970-ih angažovala Nikols da pomogne u regrutovanju marginalizovanih grupa i žena u svemirsku agenciju. Imala je uticaja u privlačenju talenata kao što su prva američka astronautkinja Sali Rajde, prva crna astronautkinja Me Džemison i prvi crni šef NASA-e Čarli Bolden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s