“Novčić sudbine” – završni deo serijala ”Zelenbabini darovi” Ivane Nešić

Nedavno se u izdanju Kreativnog centra pojavila treća i poslednja knjiga Ivane Nešić u serijalu o dečaku Miki, kornjači Paunu i tajanstvenim bićima maljucima, Novčić sudbine, javlja Art-Anima.

Novčić sudbine - Ivana Nešić

Prva knjiga ovog serijala, Zelenbabini darovi, mnogima je već vrlo dobro poznata jer je ušla u program lektire za 5 razred.

Iako Mika kroz sve tri knjige uporno ne želi da bude heroj, niko ga ništa ne pita. Neko bi možda rekao, a neko možda i jeste rekao, da mu je takva sudbina. Ipak, Miku ta reč pomalo žulja, jer ne želi da poveruje da nije gospodar svoje sudbine. I tako, polazeći na naizgled beznačajnu misiju povraćaja slomljenog roga maljutka Pahuka, Mika polazi na mnogo ozbiljnije putovanje: potragu za odgovorom na pitanje da li je naša sudbina unapred zapisana. Na tom putu će se susresti s vilama, todorcima i, na kraju, onim ko mu može dati taj odgovor.

Kritika romane Ivane Nešić svrstava među najznačajnija savremena domaća ostvarenja fantastike za decu, a teoretičarka književnosti prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović ih ubraja među dela koja su dovela do vrednosnog i recepcijskog preokreta u okviru dečje književne fantastike kod nas.

Roman Zelenbabini darovi ovenčan je nagradom „Neven“ za najbolju dečju knjigu u 2013. godini, dok je Tajna nemuštog jezika nagrađena prestižnim priznanjem Zmajevih dečjih igara „Rade Obrenović“ za 2014. godinu.

Zajedno sa Novčićem sudbine, Kreativni centar je objavio nova izdanja prva dva romana iz trilogije. A čitav serijal o Miki i maljucima pojavio se u novom ruhu zahvaljujući likovnoj opremi za koju je bio zadužen Dobrosav Bob Živković.

trilogija Zelenbabini darovi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s