“Dva sveta” – epska fantastika iz pera šesnaestogodišnjaka

Književna omladina Srbije objavila je prošle godine roman Dva sveta, prvenac mladog vršačkog autora Luke Jerkovića, javlja Art-Anima. Reč je o delu epske fantastike, kroz čiju priču se, pored ikonografije specifične za navedeni žanr, provlače i elementi iz sveta nauke i tehnologije – oblasti koje veoma interesuju šesnaestogodišnjeg autora.

Luka Jerković - Dva sveta

U fokusu romana nalazi se mladi Arvid, pripadnik gušterolike rase Kuologani, koji u želji da upozna svet napušta šegrtovanje kod kovača i svoje rodno mesto, i kreće u avanturu odrastanja. Ubrzo će se nevoljno obreti u ratu druge dve rase koje sa Kuologanima dele isti životni prostor, i pokušaće da zaustavi sukob. U tom naumu neće biti usamljen, a pomoć će mu pružiti novostečeni prijatelji.

Mladog autora širokih interesovanja veoma zanima lingvistika, što on u svom prvencu demonstrira kreirajući niz novih jezika, ujedno vodeći računa i o njihovim gramatičkim strukturama.

Roman Dva sveta dobio je nagradu „Pegaz“ za 2021. godinu, priznanje koje Književna omladina Srbije dodeljuje za najbolji roman mladih, neafirmisanih autora.

Luka Jerković je rođen 2006. godine u Vršcu. Osim što voli da piše, bavi se programiranjem, zanima ga lingvistika, fizika, muzika, društvene igre. Dosta vremena provodi na internetu, gde se informiše o svemu što ga interesuje, uči strane jezike, uči da programira. U okviru školskih takmičenja dobitnik je nekoliko prvih nagrada na školskim literarnim konkursima, a osvojio je i desetak nagrada na opštinskim i okružnim takmičenjima iz fizike, matematike, hemije, biologije. Voli da osmišljava i kreira društvene igare. Završio je Muzičku školu za gitaru i udaraljke. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s