Legendarni naučno-fantastični časopis obustavio prijave usred poplave priča napisanih uz pomoć AI

Popularna naučnofantastična publikacija Clarkesworld Magazine objavila je u ponedeljak da su zatvorene prijave za konkurs za kratku priču nakon što su bili preplavljeni kratkim pričama koje je generisala veštačka inteligencija.

„Prijave su trenutno zatvorene. Ne bi trebalo da bude teško pogoditi zašto“, objavljeno je na Tviter nalogu časopisa.

closed

Clarkesworld objavljuje onlajn od 2006. godine i predstavlja radove brojnih zapaženih ali i nepoznatih autora. Ova objava je usledila nakon objave na blogu koju je urednik Clarkesworlda Nil Klark napisao prošle srede pod nazivom „Zabrinjavajući trend“. Klark je napisao da je od pandemije časopis dobijao porast submisija koje su prosto spam, a posledično je količina banovanih korisnika sada veća nego ikada ranije, kao rezultat prihvatanja AI čat robota kao što je ChatGPT.

Iako Klark nije otkrio kako su otkrili da su mnoge poslate priče generisane veštačkom inteligencijom, u blogu je napisao da je mogao da vidi „veoma očigledne obrasce“ koji su to odavali. Klark je napravio grafikon koji je pokazao broj podnosilaca koje je časopis morao da zabrani po mesecima, pri čemu je februar 2023. bio nesrazmerno visok, sa preko 500 ljudi. Pre godinu dana bilo je oko 20 zabrana u februaru.

„Pre kraja 2022. razlog zabrane je uglavnom bio plagijat. Sada su to mašinski generisani tekstovi“, navodi se na Tviter nalogu časopisa.

Klark je u svom blogu napisao da je došao do urednika drugih časopisa koji su potvrdili da je ovo nešto što se svima događa, a ne jedinstvena situacija za Clarkesvorld. Zaista, zahvaljujući besplatnom i otvorenom pristupu ChatGPT-a, čitava industrija ljudi koji koriste četbotove da zarade novac, a video snimci sa uputstvima i blogovi daju savete kako da to urade. Postoje stotine e-knjiga na Amazonu koje navode ChatGPT kao autora ili koautora, uključujući mnoge knjige o tome kako se koristi ChatGPT, koje je napisao ChatGPT.

„Čini se da mnogo teže pogađa „uvek otvorene“ časopise višeg profila od onih sa ograničenim rokovima za podnošenje ili nižim honorarima“, napisao je Klark na svom blogu. „Ovo nije strašno iznenađujuće jer veb-sajtovi i kanali koji promovišu šeme ‘pisanja za novac’ imaju tendenciju da usmere više pažnje na ‘uvek otvorena’ tržišta sa višim honorarima.”

Poplavu neželjenih podnesaka „u velikoj meri podstiču stručnjaci za ’dodatne poslove’ koji tvrde da se lako zarađuje sa ChatGPT-om. Oni to pokreću i zaslužuju da se na njih usmeri deo prezira koji se sada usmerava prema programerima veštačke inteligencije“, objavio je na Tviteru.

Kako četbotovi postaju napredniji, postalo je teže sa sigurnošću identifikovati da li je nešto generisano veštačkom inteligencijom ili napisano od strane ljudi. Nastavnici su, na primer, veoma zabrinuti zbog toga što učenici koriste čet-botove da varaju na zadacima i počeli su da izričito zabranjuju njihovo korišćenje. Postoje neki ChatGPT detektori koji su se pojavili, kao što je GPTZero ili AI klasifikator matične kompanije OpenAI. Međutim, čak je i OpenAI rekao da njegov klasifikator nije u potpunosti pouzdan.

„Nemamo rešenje za problem. Imamo neke ideje kako da ga minimiziramo, ali problem ne nestaje. Detektori su nepouzdani. Plaćanje za podnošenje će odbiti previše legitimnih autora. Štampane prijave nisu održive za nas“, naveo je časopis na Tviteru.

Klark smatra da ne postoji jasno i brzo rešenje za ovaj problem, a mnoga predložena rešenja štete potencijalnim piscima, posebno piscima u razvoju u zemljama sa niskim prihodima i onima koji se oslanjaju na besplatne, otvorene podneske da bi plasirali svoj rad. Rešenja poput obezbeđivanja manjeg broja kontakata urednika i kreiranja regiona za geoblokiranje sa visokim brojem prijava na ChatGPT dodatno bi ograničila dostupnost radi privatnosti i bezbednosti.

Jasno je da uobičajeno poslovanje neće biti održivo i brinem se da će ovaj put dovesti do povećanog broja barijera za nove i međunarodne autore. Kratkoj fikciji su potrebni ovi ljudi“, napisao je Klark. „Ako ne možemo da pronađe način da rešimo ovu situaciju, stvari će početi da se lome. Vreme potrebno da dobijete odgovor će biti duže i ne želim ni da razmišljam o tome šta će se dogoditi mojim kolegama koji daju povratne informacije o podnescima. Ne, to nije smrt kratke fikcije (molim vas samo prestanite s tim glupostima), ali će zakomplikovati stvari.”

Clarkesworld nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s