“Sveštenikova kći” – nedovoljno poznati Orvelov roman

Nakon romana 1984, Publik Praktikum je u svojoj ediciji „Stela“ objavio još jedno delo Džordža Orvela – Sveštenikova kći iz 1935. godine, javlja Art-Anima. Ova knjiga, delimično nadahnuta Džojsovim Uliksom, svoju neobičnost duguje prisustvu raznih eksperimentalnih elemenata naracije, kao i činjenici da je posredi jedino Orvelovo delo u kome je glavni protagonista ženski lik.

dzordz-orvel-svestenikova-kci

Iako se radi o jednom od najmanje poznatih Orvelovih romana, prema teoretičarima i proučavaocima književnog opusa britanskog velikana, reč je o očiglednoj idejnoj prethodnici jednog od najvažnijih književnih ostvarenja 20. veka – pomenutog romana 1984, koji će biti objavljen punih 14 godina kasnije. I u romanu Sveštenikova kći, kao i u 1984, centralna figura je neko ko je nadgledan, špijuniran, prisluškivan i podvrgnut ogromnom i nepremostivom spoljnom pritisku.

Crpeći nadahnuće iz sopstvenih iskustava kao berača hmelja, učitelja i gradske skitnice, Orvel u romanu Sveštenikova kći pripoveda neobičnu priču o Doroti Her, ćerki sveštenika iz izmišljenog provincijskog gradića. Njen rasejani otac je maltene ne primećuje, njegovi reumatični parohijani je ogovaraju i iskorišćavaju, kućni i crkveni poslovi je iscrpljuju – i Doroti biva iznenada i traumatično preneta u nešto potpuno nepoznato.

Roman o gubitku i povratku, ocrtava putovanje jedne mlade žene, uz pomoć fantastičnih elemenata i društveno-političkih tema, kroz pejzaž nezaposlenosti, siromaštva i gladi za vreme Velike depresije u Engleskoj tridesetih godina, neumitnom stvarnošću stavljajući na iskušenje i samu veru.

Knjigu je prevela Jelena Katić – Živanović.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s