“Avatar 2” je prvi 3D film za koji vam naočare neće trebati

Film Avatar 2 koji je u pripremi sadrži najsavremeniju tehnologiju koja će publici omogućiti da dožive 3D bez korišćenja naočara.

Foto: Youtube Screenshot/Machinima

Ako ste uživali u filmu Avatar, reditelj Džejms Kameron se nada da će vas njegovim nastavkom iznenaditi. Njegova produkcijska kuća Ligthstorm Entertainment obnovila je petogodišnji ugovor sa kompanijom Christie Digital radi unapređenja 3D tehnologije u filmske svrhe.

Kao deo dogovora, filmska produkcijska kuća imaže pristup projekcionom sistemu Christie Mirage 4KLH RGB čija je specifičnost mogućnost projekcije 3D sadržaja u rezoluciji 4K uz veliku brzinu smenjivanja kadrova (120 frejmova u sekundi).

Kameron je izjavio da je dugo pokušavao da nađe način da izbegne 3D naočare i da gledaocima pruži bolje iskustvo. RGB laserska projekcija radi na principu odvojenih crvenih, plavih i zelenih lasera koji proizvode svetlost.

“Da bi se izbrisale granice digitalnog bioskopa potrebni su vizionari, istomisleći saradnici i to je za nas bio Christie. Pre nekoliko godina počeli smo saradnju koja se pokazala kao dobra, tako da sam zadovoljan što smo obnovili ugovor“, izjavio je Kameron.

U pitanju je isti sistem projekcije koji je korišćen i u filmu Billy Lynn’s Long Halftime Walk u režiji Ang Lija. Snimanje sa brzinom od 120 fps je mnogo složenije od standardne brzine (24fts), što ga čini veoma skupim.

Samo šest bioskopa na svetu opremljeno je da prikaže Lijev film u najvećoj rezoluciji i maksimalnoj brzini kadrova, tako da su dodatne verzije filmova napravljene u manjim rezolucijama kako bi mogle da budu prikazane u drugim bioskopskim salama.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s