Novo izdanje romana “Olimp” Dena Simonsa u dva toma

Čarobna knjiga je upravo objavila novo izdanje naučnofantastičnog romana Olimp Dena Simonsa iz 2005. godine, javlja Art-Anima. Roman predstavlja zaključak epopeje „Ilion“ koju krase bogata mašta pripovedača i složena, višeslojna priča u kojoj se prepliću elementi naučne fantastike, epske fantastike i grčke mitologije.

Den Simons - Olimp

Ilionom i Olimpom Den Simons se vraća svemirskoj operi, žanru koji je redefinisao prethodnim serijalom „Spev o Hiperionuˮ. U ovom intelektualno zahtevnom štivu, autor kombinuje visokotehnološka čudesa, literarne aluzije i uzbudljive akcione zaplete kako bi istražio krajnje domete ljudskosti.

Priča je smeštena u post-ljudsku budućnost u kojoj napredna tehnologija omogućava vaskrsavanje drevnih grčkih bogova i rekreaciju događaja iz Homerove Ilijade. Besmrtni „post-ljudi“ visoko, na stvarnoj gori Olimp na Marsu, ponovo režiraju Trojanski rat radi sopstvene zabave.

Pod moćnim pogledom bogova, velike vojske Grčke i Troje suočile su se u žestokom, veličanstvenom okršaju besprekorno opisanom u Homerovom bezvremenom epu. To je bilo pre nego što je učenjak iz XXI veka Tomas Hokenberi umešao prste u tu krvavu zavadu. Sada se pobesneli Ahilej udružio sa svojim smrtnim neprijateljem Hektorom i usmerio svoj bes ka Zevsu i ostatku božanskih manipulatora što stoluju na Marsu. A u spoljnom delu Sunčevog sistema, hitre i zastrašujuće mašine koje su vekovima služile bedne, besposlene ostatke zemaljske ljudske rase sada se množe ne želeći više da služe, već da uništavaju.

I bogovi i ljudi, kao i ostali, nepoznati igrači moraju da se spreme za poslednji čin tragedije, ali i za bitku koja će odlučiti sudbinu same vaseljene.

Roman Olimp, u prevodu Gorana Skrobonje, objavljen je u dva toma od po 430 i 500 strana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s