Komplet stranica prve verzije knjige o Hariju Poteru prodat za 37.500 funti

Jedini poznati preživeli komplet stranica prve verzije knjige Džoane Roling “Hari Poter i kamen mudraca”, štampanih za potrebe recenzije, prodat je za 37.500 funti nakon što je izazvao “priličan potres” na aukciji.

Korica prve HP knjige

Nikad dosad viđeni neispravljeni papiri verzija su knjige koja je poslata pre završne lekture i sastoji se od 224 numerisane stranice na 109 listova.

Komplet je prodat za skoro duplo veću pretprodajnu procenu od 20.000 funti, nakon što je privatni kolekcionar koji je telefonom licitirao iz inostranstva pobedio na žestokom tenderu.

Taj primerak knjige poslala je u februaru 1997. Rosamund Voker, menadžer marketinga dečijih knjiga u Blumsberiju Fioni Voters, recenzentu dečijih knjiga.

U propratnom pismu, Voker je napisala: „Draga Fiona, ‘Hari Poter i kamen mudraca’ Džoane Rouling. Priložila sam rukopis kao što sam obećala… Bila bih veoma zahvalna ako biste mi mogli dati svoje komentare za citate pre objavljivanja”.

Mesec dana kasnije, Voters je odgovorila: „Jednostavno mi se dopala ta knjiga. Postoji nešto u vezi sa Harijem Poterom što me podseća na Čarlija Baketa u ‘Čarliju i fabrici čokolade'”.

Citat Fione Voters je korišćen kao recenzija na poleđini prvog izdanja knjige.

Klajv Mos, šef odeljenja za knjige, rukopise i papire aukcijske kuće “Chiswick Auctions”, rekao je: „Oduševljeni smo rezultatom ovog jedinog danas poznatog preživelog kompleta listova koji se prvi put pojavio na tržištu i izazvao veliku pometnju”.

“Očekivali smo žestoko nadmetanje, jer nude jedinstven uvid u ono što je postalo kultno delo u istoriji književnosti”, dodao je.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s